Liderlik arzusu ölçeğinin Türkçe geçerlik güvenilirlik çalışması - EKİZLER, HÜSEYİN; ESER, GÜL (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, Fritz ve Knippenberg (2018) tarafından geliştirilmiş olan, \"Liderlik Arzusu\" ölçeğini Türkçeye uyarlamaktır. Çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamaların ilki, ölçeğin uzmanlar aracılığı ile Türkçeleştirilmesine ilişkin çift yönlü tercümeyi kapsamaktadır. İkinci aşamada ise anlamsal, kavramsal ve normatif eşdeğerliliğinin ortaya konulması amacıyla ölçek 43 çalışandan oluşan birincil çalışma grubuna iki hafta aralıkla önce İngilizce, sonra ise Türkçe uygulanmıştır. Bu aşamada dil eşdeğerliği test edilmiş ve ölçeğin orijinal dili olan İngilizce formu ile Türkçe formunun birbirine eş değer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üçüncü aşamada ise ölçek 1011 beyaz yakalı çalışandan oluşan ikincil çalışma grubuna uygulanarak keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizlerine tabi tutulmuş ve Türkçe ölçeğin geçerlik ve güvenirliği sınanmıştır. Bu adımlar kapsamındaki analizler neticesinde 17 madde ve tek boyuttan oluşan orijinal ölçeğin 15 madde ve iki boyut olarak Türkçeye kazandırılmasının uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is to adapt the \"Leadership Aspiration\" scale developed by Fritz and Knippenberg (2018) into Turkish. The study consists of three stages. In the first stage, the scale was translated into Turkish by experts through a two-way translation process. In the second stage, to test language equivalence and reveal semantic, conceptual, and normative equivalence, the scale was applied to a primary study group of 43 employees in both English and Turkish at two-week intervals. It was concluded that the original form and the Turkish version were equivalent. In the third stage, the scale was applied to a secondary study group of 1011 white-collar employees. Validity and reliability of Turkish form was tested using Exploratory and Confirmatory Factor Analyses. The findings showed that Turkish form of the scale, consisting of two dimensions and 15 items, is an appropriate measure of Leadership Aspiration.
Turkish validity and reliability study of the leadership aspiration scale
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Davranış Bilimleri; İşletme; Yönetim ve Organizasyon; Sayısal Yöntemler; İnsan Kaynakları Yönetimi; İşletme Yönetimi; Social Sciences and Humanities; Behavioural Sciences; Management; Management and Organization; Quantitative Methods; Human Resources Management; Management of Enterprises; Yaşam Bilimleri (LIFE); Sosyal Bilimler (SOC); Sinirbilim ve Davranış; Ekonomi ve İş; İŞLETME; DAVRANIŞ BİLİMLERİ; YÖNETİM; Life Sciences (LIFE); Social Sciences (SOC); NEUROSCIENCE & BEHAVIOR; ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; BEHAVIORAL SCIENCES; MANAGEMENT; Nöropsikoloji ve Fizyolojik Psikoloji; Deneysel ve Bilişsel Psikoloji; Davranışsal Sinirbilim; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Strateji ve Yönetim; Pazarlama; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Yaşam Bilimleri; Neuropsychology and Physiological Psychology; Experimental and Cognitive Psychology; Behavioral Neuroscience; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Strategy and Management; Marketing; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities; Life Sciences