The Impact of Non-Audit Services on Institutional Investors' Perception of Auditor Independence: Evidence from Turkey - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet: Son yıllarda denetim dünyası "denetim dışı hizmetler ve denetçinin bağımsızlığı" ile ilgili yeni düzenlemelerle ve yeni kurallarla tanışmıştır. Yetkili otoriteler bu yeni kuralları belirlerken temelde Amerika'daki Sarbanes-Oxley Act'i örnek almışlardır. Örneğin, Amerika'daki Sermaye Piyasası Kurulu(SEC), Amerika'daki Kamu Denetçileri Enstitüsü(AICPA), Türkiye'deki Sermaye Piyasası Kurulu(SPK) "denetim dışı hizmetler ve denetçinin bağımsızlığı" ile ilgili kurallarını revize ederken Sarbanes-Oxley Act'i temel almışlardır. Bu makalenin amacı "Türkiye'deki kurumsal yatırımcılar gözüyle, denetim dışı hizmetlerin denetçinin bağımsızlığını zedeleyip zedelemediğini" ölçmektir. Bunun için anket düzenlenerek 34 kurumsal yatırımcıya dağıtılmıştır. Analizin sonunda şu sonuca ulaşılmıştır: Türkiye'deki kurumsal yatırımcıların gözüyle, denetçiler "denetim hizmetinin yanında denetim dışı hizmetleri" de "denetim müşterilerine" sağlarlarsa, denetçinin bağımsızlığı zedelenin em ektedir.

Abstract: In recent years, audit profession was confronted with different regulations, revised rules on Non-Audit Services (NAS) and on Auditor Independence. In depth, Professional Accountancy Bodies amended their independence rules according to Sarbanes-Oxley Act of 2002. For instance, the Securities Exchange Commission (SEC) and the American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) in the USA, Capital Market Board (SPK) in Turkey made amendments to their independence rules on Non- Audit Services and on auditor independence in light of the Sarbanes-Oxley Act of 2002. The purpose of this paper is to examine whether "non-audit services (NAS)" jeopardize institutional "investors' perception of auditor independence in Turkey". Therefore, questionnaire was administered to 34 institutional investors in Istanbul, Turkey. İt was generally found that institutional investors' perception of auditor independence is not_ impaired at the time of joint provision of NAS and audit services to an audit client.
Kurumsal Yatırımcı Gözüyle Denetim Dışı Hizmetlerin Denetçinin Bağımsızlığına Etkisi: Türkiye'den Örnekler