Kır – kent ayrımı görünümlerinin havsa örneğinde incelenmesi - YAŞ, Hakan; GÜLER, Talat (My University, 2017)
Kır ile kent yaşamının birbirinden ayrı olduğunu gösteren bazı görünümler bulunmaktadır. Bu görünümlerden bazıları gelir düzeyi farklılığı, hanede yaşayan kişi sayısı, mülkiyet durumu ve icrâ edilen meslektir. Kır ile kent arasındaki bu farklılıklar tarihsel süreç içerisinde giderek daha belirgin duruma gelmiştir. Bu çalışmada Edirne İline bağlı Havsa İlçesi’nin kırsal ve kentsel alanları karşılaştırılmıştır. Havsa ilçe merkezi kent, İlçeye bağlı köyler ise kırsal yerleşim olarak ele alınmıştır. Çalışmada öncelikle kır kent ayrımının genel kabul gören özellikleri tarihsel süreç irdelenerek ele alınacaktır. Ardından, yapılan anket çalışmasının sonuçlarıyla bu özellikler karşılaştırılacaktır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, kır – kent ayrımının belirleyicilerini Havsa örneğinde incelemektir. Yapılacak karşılaştırma sonucunda, Havsa örneğinde kır ile kent ayrımının görünümlerinin gözlemlenip gözlemlenmediği ortaya konmaya çalışılacaktır. Literatürdeki çoğu örnekten farklı olarak, kır kent ayrımı katılımcıların beklentileri açısından da karşılaştırılacaktır.
Keywords: Kırsal Yaşam; Kentsel Yaşam; Kentleşme; Havsa; Beklenti