Ergenlerde Tanrı’ya bağlanma tarzları ve riskli davranışlar üzerine bir araştırma - Doğan, Büşra (My University, 2018)
Bu çalışmada, temel sorular çerçevesinde ergenlerde Tanrı’ya bağlanma tarzları ve riskli davranışları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca, sosyo-demografik değişkenlerle ergenlerin Tanrı’ya bağlanma tarzları ve riskli davranışları arasındaki ilişki tartışılmıştır. Çalışmaya İstanbul ilinde bulunan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Meslek Lisesi ve İmam-Hatip Lisesinde eğitim gören 331 lise öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların Tanrı’ya bağlanma tarzları, Tanrı’ya Bağlanma Envanteri (TBE) ile, riskli davranışları, Riskli Davranışlar Ölçeği (RDÖ) ile ölçülmüştür. Çalışmanın temel sorularını cevaplamak amacıyla t testi, One-Way ANOVA ve Pearson Korelasyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları, katılımcıların Tanrı’ya güvenli bağlanmaya eğilim gösterdiğini ve Tanrı’ya Bağlanma Tarzları Ölçeği’nin alt boyutları ile Riskli Davranışlar Ölçeği’nin alt boyutları tek tek incelendiğinde her iki ölçeğin alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

The main aim of the present study is to examine the attachment styles to God and risky behaviors in adolescents. In addition, the relationship between socio-demographic variables and adolescents' attachment styles to God and risk behaviors are discussed. The study included 331 high school students from Science High School, Anatolian High School, Vocational High School and Imam-Hatip High School in Istanbul. Participants’ attachment styles are measured via Attachment to God Inventory (AGI) and their risky behaviors are measured via Risk Behaviors Scale (RBS). In order to answer the basic questions of the study, t-test, One-Way ANOVA and Pearson Correlation analyses are performed. The results of the analysis show that the participants are inclined to be a secure attachment to God and when the sub-dimensions of the Attachment to God Inventory and the sub-dimensions of the Risk Behavior Scale are examined one by one, it is determined that there is a significant relationship between the sub-dimensions of both scales.
Keywords: Adolesan psikolojisi; Adolescent psychology; Dini yaşam; Dini yönleri; Ergenler; Faith (Islam); Islam; İnanç (İslam); İslam; Psikoloji; Psikolojik yönleri; Psychological aspect; Psychology; Religious aspects; Religious life; Riskli davranışlar attachment styles to God; risky behaviors; Tanrı’ya bağlanma tarzı; Teenagers