The intervening role of work values between the personal values and work engagement (cross-cultural research: Abkhazia - Turkey) - Özgür, Ergün (My University, 2011)
reysel değerler, İş değerleri, çalışmaya tutkunluk, öz-yeterlilik, Abhazya – Türkiye. ÖZET BİREYSEL DEĞERLERİN İŞ DEĞERLERİ ARACILIĞIYLA ÇALIŞMAYA TUTKUNLUĞA KATKISI (KÜLTÜRLERARASI ARAŞTIRMA: ABHAZYA - TÜRKİYE) Çalışmaya tutkunluk, “enerjik olma, çalışmaya adanma ile çalışmaya kapılma boyutlarından oluşan ve bireyin içinde bulunduğu işle ilgili olumlu bir durum” olarak tanımlanır (Schaufeli ve arkadaşları, 2002a). Bu araştırmanın amaçlarından birisi daha önce çalışılmamış değişkenlerin, çalışmaya tutkunluğa olabilecek katkılarının incelenmesidir. Araştırmada “çalışmaya tutkunluk”un bağımlı değişken olarak seçilmesinin nedenlerinden birisi, iş yaşamındaki “olumlu” bir kavramı inceleme merakıdır. Bireyin tüm yaşamını etkileyen ve onun güdülenmesini sağlayan bireysel değerlerin, çalışmaya tutkunluğu, iş değerleri aracılığıyla etkileyebileceğini öngörmek mümkündür. Ayrıca iş kaynakları ve

yeterliliğin, iş değerleriyle çalışmaya tutkunluk arasında şartlı değişken olup olmadığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma Abhazya ve Türkiye’den 1413 katılım ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların %23’ü (318 kişi) Abhazya’dan ve % 77’si ise Türkiye’dendir. Bunun yanı sıra katılımcılar farklı eğitim düzeyi, etnik grup, sektör ve kıdemden gelmektedirler. Araştırmanın verisi, SPSS istatistik kullanılarak faktör, güvenilirlik, korelasyon, regresyon analizleri ve T-Testleri ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda iş değerlerinin, bireysel değerler ile çalışmaya tutkunluk arasında “kısmi ara değişken” olduğu saptanmıştır. Ayrıca “öz-yeterlilik”in iş değerleri ile çalışmaya tutkunluk arasında “kısmi şartlı değişken” katkısı sağladığı belirlenmiştir. Bunların yanı sıra, üç demografik değişkenin olumlu, üç demografik değişkenin ise “çalışmaya tutkunluk”a olumsuz katkı sağladığı saptanmıştır. Personal values, work values, work engagement, self- efficacy, Abkhazia - Turkey ABSTRACT THE INTERVENING ROLE OF WORK VALUES BETWEEN THE PERSONAL VALUES AND WORK ENGAGEMENT (CROSS-CULTURAL RESEARCH: ABKHAZIA - TURKEY) The work engagement is defined as a positive fulfilling, work-related state of mind that is characterized by vigor, dedication, and absorption (Schaufeli et al., 2002). One of the goals of this research is to determine the possible contribution of the variables on work engagement that have not been studied much. Another reason why work engagement selected as the dependent variable is the curiosity of researching a “positive” attitude in work life. It is possible to foresee that the personal values which are affecting the whole life of an individual and motivating them, will contribute on work engagement through work values. Moreover it is aimed to determine whether or not self-efficacy and job resources are moderating variables between the work values and work engagement. The research was conducted in Abkhazia and Turkey with participation of 1413 people. 23% (318 people) of the participants are from Abkhazia and 77% (1095 people) of the participants are from Turkey. The participants are also from different ethnic groups, education levels, sectors and tenure. Moreover the data was analyzed by using SPSS statistical program and factor, reliability, correlation, regression analyses and T-tests have been conducted. As a result it was determined that the work values are “partially intervening variable” between the personal values and work engagement. And the self-efficacy as a moderating variable, is “positively contributing” to the relationship between the work values and work engagement. Moreover it was confirmed that three demographic variables are positively and three are negatively contributing on work engagement.
Bireysel değerlerin iş değerleri aracılığıyla çalışmaya tutkunluğa katkısı (kültürlerarası araştırma: Abhazya - Türkiye)
Keywords: Bireysel Değerler; Örgütsel Davranış; Öz-Yeterlilik