Applying forecasting methods to reduce the cost of spare parts inventory in a construction equipment company - Tavukçu, Alper Sadık (My University, 2020)
Otomobil, iş makinesi, uçak, beyaz eşya, elektronik cihaz üreticileri hem üretim adetleri bakımından hem de ciro anlamında dünyanın en büyük endüstriyel şirketledir. McKinsey tarafından 2015 yılı verileri kullanılarak yapılan ve 2017 yılında yayınlanan bir rapor, sadece otomotiv endüstrisinde dünya çapında yapılan işçilik ve yedek parça satışlarının tutarının 760 milyar dolara ulaştığını ortaya koymuştur. Bu tutarın yarısından fazlası yedek parça satışlarından elde edilmiştir.Yedek parça envanter maliyetinde yapılacak en ufak bir iyileştirme, firmalara önemli oranda mali açıdan fayda sağlayacağı gibi müşteri memnuniyetini arttırıcı etkisi de olacaktır. Bu çalışmada, on bin kalemi stoklu yaklaşık elli bin kalem yedek parça envanter kaydına sahip bir iş makinesi satıcı firmasının stok maliyetinin azaltılması ve müşteri memnuniyetinin arttırılması amaçlanmaktadır. Çalışma konusu olan iş makinesi firması, hâlihazırda yedek parça stok siparişlerini sabit periyotlarla değişken talep verisinin 12 aylık hareketli ortalamasını kullanarak hazırlamaktadır. Firmanın talep tahmini için kullandığı hareketli ortalama yönteminin en az stok maliyetini ve en çok müşteri memnuniyetini sağlayan yöntem olup olmadığı araştırılmıştır.Bu çalışmada, firmanın 36 aylık yedek parça satış rakamları farklı istatistiksel talep tahmin yöntemleriyle analiz edilmiş mevcut yöntemden daha fazla fayda sağlayan yöntem tespit edilmiştir. Binlerce yedek parça kalemini en iyi temsil eden bir örnek grubu seçilmiştir. 36 aylık periyot içinden bir test periyodu belirlenmiş ve farklı talep tahminleri yöntemleri bu örnek yedek parça grubunun talep tahminleri için kullanılmıştır. Her bir tahmin yönteminin yol açtığı stok tutma maliyeti ve kayıp satış maliyeti hesaplanmış ve mevcut talep tahmin yönteminden daha az maliyet sağlayan yöntem tespit edilmiştir.

Car, construction equipment, aircraft, white goods and electronic appliances manufacturers are the largest industrial companies in the world in terms of production amounts and turnover. A report published by McKinsey in 2017 shown that labor and spare parts turnover reached 760 billion USD in 2015 around the world. More than half of this amount was obtained from spare parts sales.Any improvement on inventory cost provides financial benefits to companies and also increases customer satisfaction. In this study, it is aimed to reduce the cost of inventory of a construction equipment vendor with spare parts stock of ten thousand available out of almost fifty thousand registered items and increase customer satisfaction. The vendor company prepares spare part orders by using 12-month moving average of variable demand data. The research question was whether or not moving average method used by the company provides minimum cost and maximum customer satisfaction.In this study, 36-month spare parts sales data was analyzed by using various forecasting methods and the method giving the best results was determined. A sample group that best represents thousands of spare parts was selected for the analysis. A test period was picked out of 36-month time period and various forecasting methods were used for demand forecasting of this sample group. Stock on hand amount and lost sales amount was calculated for each demand forecast method and the method which provides minimum cost was determined.
Keywords: Cost; Demand Forecast; Endüstri mühendisliği; Envanter; Industrial engineering; Inventory; Maliyet; Spare Parts; Supply; Talep Tahmini; Tedarik; Yedek Parça