İletişim bilimleri içerisinde halkla ilişkiler ve edebiyat ilişkisi - Berk, Engin (My University, 2006)
“İletişim Bilimleri İçerisinde Halkla İlişkiler ve Edebiyat İlişkisi” adlı tezin amacı, halkla ilişkiler disiplinine edebiyatın etkisini ortaya koymaktır. Tezde, “İletişim Bilimleri”, “Halkla İlişkiler” ve “Edebiyat” kavramlarının teorilerinin anlatıldığı bölümlerin ardından, tezin asıl konu edildiği bölümde ise, ilişkinin kendisi ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde; iletişimin hatları ortaya çıkarılmış ve çizilen çerçeve dahilinde, iletişim bilimleri içerisinde halkla ilişkiler biliminin kuramsal yönleri de ele alınarak değerlendirilmesi yapılmış ve mesleğin yürütülmesindeki esaslar ele alınmıştır. İkinci bölümde, edebiyat kuramının geniş olarak ele alınmasının ardından, iletişim bilimleri içerisinde ele alınan edebiyat, bir çok edebi akım içerisinden gerçekçi edebiyat ile sınırlandırılarak, disiplinin iletişimsel yönüne vurgu yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, ilk iki bölümde tek tek ele alınan parçalar ve kavramlar, edebiyat ve halkla ilişkiler yönlü bir incelemeye tabii tutulmuştur. Ayrıca, disiplinlerin işleyişlerinde birbirlerine kattıkları, ortak olarak kullandıkları kavramlar ve metin çözümlemeleri üzerinde durulmuştur. Çalışmada, araştırma yöntemi olarak kaynak taraması kullanılmıştır. Çalışmanın kaynakçası geniş tutularak konu ile ilgili tüm düşüncelere yer verilmeye ve tez içerisinde tartışılmaya gayret edilmiştir. İki sene süren çalışmamda, yüksek lisansa başlamamda, tezimin konusunu belirlememde, aradığım her anda telefonun diğer yanından sıcacık sesini esirgemeyen ve verdiği cevaplarla beni yönlendiren sayın hocam Melda Cinman Şimşek’e öncelikle teşekkürleri bir borç bilirim. Eğitim hayatım süresince desteklerini hiçbir zaman eksik etmeyen ve bu tezi yazmamdaki başlıca neden olan sevgili aileme de burada teşekkür etmek isterim. ii

“İletişim Bilimleri İçerisinde Halkla İlişkiler ve Edebiyat İlişkisi” adlı çalışma üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, iletişim bilimleri ve halkla ilişkiler; ikinci bölümde edebiyat, son bölümde ise, kavramların arasındaki ilişki ele alınmış ve tartışılmıştır. İletişim kavramı, özne olarak ele alınarak gerek halkla ilişkiler gerekse edebiyat kavramları değerlendirmeye tabii tutulmuşlardır. Özellikle iki kavramında ortak elemanlar üzerinde işleyişlerini yürütüyor olmaları, yine üçüncü bölümde vurgu yapılarak anlatılan en önemli noktadır. İster edebiyat ister halkla ilişkiler belli bir kurgu dahilinde, eylemsel düşüncenin temel oluşturduğu, insanı hedef alan etkinlikler olarak ön plana çıkmışlardır. Metin çözümlemeleriyle de desteklenen konu, uygulayıcı olarak halkla ilişkiler mesleğini yürütenler, teori olarak halkla ilişkiler kavramına edebiyatın etkisi ve her iki kavramında sanatsal yönleri irdelenmek koşuluyla derinleştirilmiş ve geniş bir alanda ilişki incelenmeye tabii tutulmuştur. Yukarıda sayılan incelemeler yapılırken geniş bir kaynakçadan yararlanılmış ve özellikle iletişimsel boyut ele alındığında edebiyat ile halkla ilişkilerin ilişkisi ortaya çıkarılmıştır. iii ABSTRACT The study named “ Public Relations and Letters Relations in the Communication Sciences” is consisting of three chapters. The communication sciences and public relations have been studied and discussed in the first chapter, the letters on the second chapter, whereas the relations between the concepts on the third chapter. The public relations as well as the concepts of letters have been evaluated by taking the communication concept into consideration as subject. Especially, running of the two concepts of their operations on the common elements, also is the most important point which is explaimed by accentuating on the third chapter. The letters and public relations, within a watch stem, have been on the first plan as the activities which target the human being, that the actional thinking has formed the foundation. The matter which has been supported also by the analysis of the text, has been deepened in condition to examine those who run the profession of public relation as applyers, the influence of the letters to the concept of public relation as theory and artistical sides of each concept and the relaton has been taken under examination on a wide area. It has been made use of a wide bibliography while the above mentioned examinations have been performed and when especially the communicational dimension has been taken into consideration, the relation between the letters and public relation has been proved. iv
Keywords: Halkla İlişkiler; İletişim