Aile işletmelerinde karar destek sistemleri ve iş zekâsı uygulamaları - Yılmaz, Büşra (My University, 2025)
Günümüz iş dünyasında aile işletmeleri, farklı sektör ve büyüklükte olmakla birlikte ekonomide önemli paya sahiptir. Bu yüzden, aile işletmelerinin hem iç hem de dış paydaşlara fayda sağlayabilmesi için doğru yönetilmesi önem arz etmektedir. Aile işletmelerinin diğer işletmelere göre birçok avantajının yanı sıra dezavantajları da bulunmaktadır. Yönetim yapısındaki eksiklikler, kurumsallaşamama, veliaht sorunu, aile içi çatışmaların işletmeye yansıtılması, en önemlisi veriye dayalı, rasyonel kararlar almak yerine tecrübe, duygu ve aile ilişkilerine göre kararlar alınması gibi sorunlar işletmenin sona ermesine neden olabilmektedir. Bu yüzden, aile işletmelerinin karar verme süreçlerini veriye dayalı ve doğru yönetmesi, işletmenin geleceği üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. İşletmelerde karar verme sürecinin en önemli girdisi ise doğru bilgidir. Doğru bilgiye ulaşabilmek için iç ve dış kaynaklardan elde edilen verilerin toplanması, depolanması, analiz edilmesi, raporlanması, geleceğe yönelik tahminlerde kullanılması ve bütün bu süreçlerin tek bir çatı altında oluşturulması iş zekâsı sistemleri ile mümkün olmaktadır. Karar destek sistemleri ve iş zekâsı uygulamaları ile ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Fakat aile işletmelerinde bu sistemlerin oluşturulması ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tezde, aile işletmelerinde iş zekâsı sistemlerinin oluşturulma süreci ve bu süreçte yaşanabilecek zorluklar ile potansiyel faydalar ele alınmıştır. İş zekâsı sistemi kurmak isteyen aile işletmelerine yol gösterilmesi amaçlanmaktadır.

In today's business world, family businesses hold a significant share in the economy, despite varying in sector and size. Therefore, it is crucial for family businesses to be managed correctly to benefit both internal and external stakeholders. While family businesses have many advantages compared to other businesses, they also face several disadvantages. Issues such as deficiencies in management structure, lack of institutionalisation, successor problems, reflection of family conflicts within the business, and, most importantly, decision-making based on experience, emotions, and family relationships rather than data-driven, rational decisions can lead to the business's downfall. Thus, it is essential for family businesses to manage their decision-making processes based on data and correctly, as this has a decisive impact on the future of the business. The most important input in the decision-making process of businesses is accurate information. To obtain accurate information, it is essential to collect, store, analyse, report, and use data from internal and external sources for future predictions, with all these processes integrated under a single framework—this is made possible by business intelligence systems. There are numerous studies on decision support systems and business intelligence applications. However, there is a lack of research on the implementation of these systems in family businesses. This thesis addresses the process of establishing business intelligence systems in family businesses, the challenges that may be encountered during this process, and the potential benefits. The aim is to guide family businesses looking to set up business intelligence systems.
Keywords: Aile İşletmeleri; Aile şirketleri; Business Intelligence; Çok amaçlı karar verme; Data Warehouse; Decision support systems; Family corporations; İş Zekâsı; Karar destek sistemleri; Multiple criteria decision making; Veri Ambarı Family Business