Rödövans Sözleşmesinden Doğan Devlet Hakkının Hukuki Niteliği ve Yükümlüsü - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Maden hukuku hakkında en az çalışma yapılmış alanlardan biridir. Bundan dolayı hem mevzuatta hem de uygulamada pek çok hukuksal boşluk bulunmaktadır. Bu bağlamda hak ettiği düzenlemelere sahip olmayan kavramlardan bir tanesi de rödövans sözleşmesidir. Rödövans sözleşmesi; işletme ruhsatı sahibinin, ruhsattan doğan haklarını ve madencilik alanının işletmesini belirli bir periyodik ödeme karşılığında rödövansçıya bırakmasıdır. Bu ilişkiye6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun ürün kirasını düzenleyen 357-378 hükümleri nitelikleri uygun düştüğü sürecekıyasen uygulanacaktır. Ancak madencilik sektörünün kendine has özelliklerinden dolayı pek çok hususta boşlukbulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 14. maddesinde düzenlenen devlet hakkıve özel idare payının rödövans sözleşmesi durumunda kimin tarafından ödeneceğidir. Bu konu hayati bir önemesahiptir. Çünkü devlet hakkı her türlü madencilik faaliyetinden alınmakta ve bu konuda pek çok kez uyuşmazlıklarlakarşılaşılmaktadır. Bu çalışmamızda devlet hakkı ve özel idare payının hukuki niteliği ve rödövans sözleşmesiolması durumunda kimin tarafından ödeneceği hususları tartışılmıştır.

Mining Law is one of the least studied law areas. Therefore, there are too many legal gaps in both application and regulations of it. In this regard, overriding royalty agreement is a concept that doesn’t have the regulations it deserves. Overriding royalty agreement is an agreement where licence owner leaves the rights arising out of licence and mine site to royalty payor in return for a periodic payment. 357-378 articles of turkish obligation code numbered 6098 are applied by analogy to overriding royalty agreement as long as they suit. However, there are still too many gaps and inconveniences due to Mining Law’s special qualifications. The problem of the payment of state share regulated in Mining Code numbered 3213 when mine is operated via overriding royalty agreement is one of them. This issue is really important. Because, state share is paid in every kind of mining operations and so many problems occur in these realitonships. In this article, legal nature and liable of state share when there is an overriding royalty agreement will be discussed
Legal Nature and Liable of State Share Arising Out of Overriding Royalty Agreements