Yoğun bakım ünitesi ekipmanları ile ilgili eğitimin hasta yakınlarının kaygı düzeyine etkisi - Sayar, Gözde (My University, 2019)
ÖZETYoğun Bakım Ünitesi Ekipmanları İle İlgili Eğitimin Hasta Yakınlarının Kaygı Düzeyine EtkisiGözde SAYAR, Prof. Dr. Şule ECEVİT ALPAR (Danışman)Hemşirelik Anabilim DalıAmaç: Bu araştırmanın amacı, hasta başında verilen ekipman eğitiminin yoğun bakımda yakını olan bireylerin kaygı hissi üzerine etkisini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Ön test-son test tek gruplu yarı deneysel araştırma modeli olarak planlanan bu çalışma İstanbul’da bir eğitim araştırma hastanesinin 3. basamak yoğun bakım ünitesinde Mayıs-Eylül 2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 52 hasta yakını oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Hasta Yakını Bilgi Formu, Durumluk Kaygı Ölçeği (STAI), Hasta Bilgi Formu ve Hasta Yakını Eğitim Broşürü kullanılmıştır. Hasta yakınlarına eğitim öncesi bilgi formu ve kaygı envanteri uygulanmış, ardından hasta başında yüz yüze eğitim broşürü eşliğinde ekipman eğitimi verilmiştir. Eğitimin ardından kaygı ölçeği tekrar doldurulmuştur.Bulgular: Araştırmaya katılan hasta yakınlarının yaş ortalaması 50.42±13.05, %61.5 kadın (n=32) ve %78.8 (n=41) hastanın birinci derece akrabasıdır. Eğitim öncesi durumluk kaygı düzeyi ile katılımcıların cinsiyet grupları sıralama ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olduğu (U=198,00; p< 0,05), kadınların kaygı düzeyleri (x ̅sıra=30,31), erkeklere göre (x ̅sıra=20,40) anlamlı şekilde yüksek bulundu. Aile üyelerini; en çok endotrakeal tüpün (%42.3, n=22) rahatsız ettiği görüldü. Katılımcıların Durumluk Kaygı Ölçeği ön test- son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu (z=-6.131; p=0.000) ve çalışan hasta yakınlarının çalışmayanlara göre durumluk kaygı ölçeği ön test-son test puan ortalamaları arasında gözlenen farkın ise anlamlı olduğu tespit edildi (U=224.00; p<0.05). Sonuçlar: Verilen Yoğun Bakım Ünitesi ekipman eğitiminin hasta ailesinin kaygı düzeylerini anlamlı ölçüde düşürdüğü ve yararlı olduğu saptandı. Yoğun bakım ünitelerinde hasta yakınlarına verilen eğitimlere ek olarak yaşam destek ekipmanları eğitiminin de eklenmesi önerilir.İÇİNDEKİLERTEZ ONAYIiBEYANiiTEŞEKKÜRiiiİÇİNDEKİLERivKISALTMALAR VE SİMGELER LİSTESİviiTABLOLARviiiŞEKİLLERix1. ÖZET12. SUMMARY23.GİRİŞ VE AMAÇ34.GENEL BİLGİLER64.1. Yoğun Bakım Tanımı64.2. Yoğun Bakım Tarihçesi74.2.1. Dünyada yoğun bakım ünitesi tarihçesi74.2.2. Türkiye de yoğun bakım ünitesi tarihçesi94.3. Yoğun Bakım Düzeyleri104.4. Yoğun Bakım Hemşiresinin Görev, Rol ve Sorumlulukları124.5. Yoğun Bakım Hastası Tanımı144.6. Yoğun Bakım Ünitesindeki Hasta Yakınlarının Psikolojik Durumları154.6.1. Krizi etkileyen faktörler174.7. Kaygı Tanımı184.7.1. Durumluk kaygı194.8. Yoğun Bakım Ünitelerinde Hasta Yakını ile İletişim214.9. Hasta Yakınlarının Gereksinimleri234.9.1. Bilgilenme gereksinimi264.9.1.1. Aile üyelerinin bilgilendirilmeye yönelik gereksinimlerinin karşılanması264.9.2. Destek alma ve duyguları ifade etme gereksinimi274.9.3. Hastayla birlikte olma ve yardım etme gereksinimi284.9.4. Aile üyelerinin kişisel gereksinimleri295. GEREÇ VE YÖNTEM315.1. Araştırmanın Amacı ve Tipi315.2. Araştırmanın Yeri ve Zamanı315.3. Araştırmanın Evreni ve Örneklemi315.3.1. Araştırmaya dahil edilme kriterleri315.3.2. Araştırmadan çıkartılma kriterleri325.4. Araştırmanın Hipotezi325.5. Araştırmanın Değişkenleri325.6. Araştırmanın Sınırlılıkları325.7. Veri Toplama Araçları325.7.1. Hasta yakını bilgi formu (Ek 3)325.7.2. Hasta bilgi formu (Ek 4)335.7.3. Durumluk kaygı ölçeği (STAI- State Trait Anxiety Inventory) (Ek 5)335.7.4. Hasta yakını eğitim broşürü (Ek 6)345.8. Verilerin Toplanması345.9. Verilerin Analizi345.10. Araştırmanın Etik Yönü356. BULGULAR366.1. Sosyo-Demografik Özellikler ile İlgili Bulgular (N=52)366.2. Hasta Yakınlarının Özellikleri ile İlgili Bulgular396.3. Eğitim Öncesi ve Sonrası Kaygı Puan Ortalama Farklarının Karşılaştırılması416.4. Eğitim Öncesi ve Sonrası Puan Ortalama Farkları ile Katılımcı Değişkenlerinin Karşılaştırılması ile İlgili Bulgular437.TARTIŞMA VE SONUÇ457.1. Tartışma457.1.1. Hasta yakınlarının özellikleri ile müdahale öncesi durumluk kaygı seviyelerine ilişkin bulguların tartışılması457.1.2. Hasta yakınlarının özellikleri ve kaygı puan ortalama farkları ile katılımcı değişkenlerine ilişkin bulguların tartışılması497.1.3. Eğitim öncesi ve sonrası kaygı puan ortalama farklarının karşılaştırılması507.2. Sonuçlar537.3. Öneriler538. KAYNAKLAR549. EKLER64ÖZGEÇMİŞ74

SUMMARYThe Effect of İntensive Care Unit Equipment Training on Anxiety Levels of Patient RelativesGözde SAYAR, Şule ECEVİT ALPAR, PhD, Prof. (Department of NursingAim: The aim of this study is to determine the effect of the equipment training given at the patient level on the feeling of anxiety in the intensive care unit.Meterial and Method: This study, which was planned as a pretest-posttest, single-group quasi-experimental model, was conducted between May and September 2018 in a tertiary care unit of a training and research hospital in Istanbul. The sample of the study consists of 52 patients. Patient data form, State Anxiety Inventory (STAI), Patient Information Form and Patient Relation Training Brochure were used for data collection. Information form and anxiety inventory were applied to the relatives of the patients before the training, and then equipment training was given to relatives with face-to-face training brochure. After the training, the anxiety scale was replenished.Findings: The mean age of the patient relatives was 50.42 ± 13.05, 61.5% women (n=32) and 78.8% (n = 41) patient's first-degree relative. The difference between pre-education state anxiety level and the mean ranking of the gender groups of the participants was significant (U = 198.00; p <0.05), anxiety levels of women (x ̅sıra=30,31) compared to men (x ̅sıra=20,40) were significantly higher. It was observed the most that endotracheal tube (42.3%, n=22) disturbed to family members. A significant difference was found between pre-test and post-test mean scores (z=-6,131, p= 0.000). In addition the difference between the pre-test and post-test mean scores of state anxiety scale of the relatives of working patients compared to the non-working patients was found to be significant (U = 224.00; p <0.05).Results: In this study, it was found that provided training for equipment about intensive care unit reduced anxiety level of patient relatives effectively and is beneficial. Providing training of life support equipment is suggested together with training patient relatives in the intensive care unit.TABLE OF CONTENTSTHESIS APPROVAL iIi DECLARATIONACKNOWLEDGMENTS iiiCONTENTS ivLIST OF ABBREVIATIONS AND ICONS viiTables VIIIFIG ix1. SUMMARY 12. SUMMARY 23. INTRODUCTION AND PURPOSE 34.Definition of Intensive Care 64.2. History of Intensive Care 74.2.1. History of intensive care units in the world 74.2.2. The history of Turkey in the intensive care unit 94.3. Intensive Care Levels 104.4. Duties, Roles and Responsibilities of the Intensive Care Nurse 124.5. Intensive Care Patient Definition 144.6. Psychological Status of Patient Relatives in Intensive Care Unit 154.6.1. Factors affecting crisis 174.7. Anxiety Definition 184.7.1. State anxiety 198.4. Communication with Patient Relatives in Intensive Care Units 214.9. Requirements of Patient Relatives 234.9.1. Need for information 264.9.1.1. Meeting the information needs of family members 264.9.2. The need to receive support and express emotions 274.9.3. The need to be with the patient and help 284.9.4. Personal needs of family members 295. MATERIALS AND METHODS 315.1. Purpose and Type of Research 315.2. Place and Time of Study 315.3. Population and Sample of the Study 315.3.1. Inclusion criteria 315.3.2. Exclusion criteria 325.4. Research Hypothesis 325.5. Variables of the Study 325.6. Limitations of the Study 325.7. Data Collection Tools 325.7.1. Relative information form (Appendix 3) 325.7.2. Patient data sheet (Appendix 4) 335.7.3. State Trait Anxiety Inventory (Appendix 5) 335.7.4. Caregiver training brochure (Appendix 6) 345.8. Data Collection 345.9. Data Analysis 345:10. Ethical Aspect of Research 356. RESULTS 366.1. Findings Related to Socio-Demographic Characteristics (N = 52) 366.2. Findings Related to the Characteristics of Patient Relatives 396.3. Comparison of Pre-and Post-Anxiety Anxiety Score Differences 416.4. Findings Related to Comparison of Mean and Post-Training Differences between Participant Variables 437. DISCUSSION AND CONCLUSION 457.1. discussion 457.1.1. Discussion of the characteristics of the patient's relatives and the state anxiety levels before the intervention 457.1.2. Discussion of the characteristics and anxiety score mean differences of patient relatives and findings related to participant variables 497.1.3. Comparison of mean and pre-training anxiety score differences 507.2. 53 Results7.3. Recommendations 538. RESOURCES 549. APPENDICES 64CV 74
Keywords: Anksiyete; Education; Eğitim Anxiety; Hasta Ailesi; Health; Hemşirelik; Intensive care; Intensive Care Unit; Nursing Patient Relatives; Patient’s; Sağlık; Yoğun bakım; Yoğun Bakım Ünitesi