Doğrudan yabancı yatırım ve ekonomik büyüme ilişkisi: türkiye ve polonya örneği - Köroğlu, Yunus Emre (My University, 2019)
Doğrudan yabancı yatırımın (DYY) ekonomik büyüme üzerindeki etkisi,araştırmacıların oldukça ilgisini çekmiş bir konudur. Genellikle gelişmekte olanülkelerin ekonomik büyümelerinde gerekli olan yatırımları yapacak sermaye birikimleriyetersizdir. Gelişmekte olan ülkeler, ihtiyaç duydukları yatırımları yapabilmek içindoğrudan yabancı yatırımlara gereksinim duymaktadır. Dolayısıyla, yerli yatırımlar iledoğrudan yabancı sermaye yatırımları birbirinin tamamlayıcısıdır. Bu nedenle, pek çokülke, ekonomik büyümeyi ve gelişmeyi arttırmak için büyük oranda DYY girişiniçekmeye çalışmaktadır. Bu çalışma, 1980-2017 yılları arasında Polonya ve Türkiyeülkeleri için, DYY’nin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ampirik olarakincelemektedir. DYY ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmek içinJohansen eş bütünleşme, Granger nedensellik, VAR dürtü yanıtı ve varyans ayrıştırmatestleri yapılmıştır. Polonya'da DYY ve GSYİH arasında uzun dönemli bir ilişkiolmadığı sonucuna varılmıştır, Polonya'da DYY ve ekonomik büyüme arasındanedensellik olduğuna dair bir kanıt yoktur. Türkiye için model, DYY ve GSYİHarasındaki nedensel ilişki hakkında hiçbir kanıt sunmamaktadır.

The impact of foreign direct investment (FDI) on economic growth is ofinterest to researchers. In general, the capital accumulation that will make the necessaryinvestments in the economic growth of developing countries is insufficient. Developingcountries need foreign direct investments in order to make the investments they need.Therefore, it is complementary to domestic investments and foreign direct investments.Therefore, many countries are trying to attract a large (FDI) inflow to improveeconomic growth and development. This study empirically examines FDI in the years1980-2017 as the impact on economic growth between Poland and Turkey. Johansenco-integration, Granger causality, VAR impulse response and variance decompositiontests were conducted to analyze the relationship between FDI and economic growth.There is no long-term relationship between FDI and GDP in Poland. There is noevidence of causality between FDI and economic growth in Poland. For Turkey, ourmodel provides no evidence of a causal relationship between FDI and GDP.
Keywords: Doğrudan Yabancı Yatırımlar; Economic Growth; Economy; Ekonomi; EkonomikBüyüme; Poland; Polonya Foreign Direct Invesment; Turkey; Türkiye