Hemşirelerin bakım etiği davranışlarının değerlendirilmesi : Ölçüm aracı geliştirme - Şahin, Şükriye (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmada hemşirelerin ve profesyonel hemşire adaylarının bakım etiği davranışlarının değerlendirilmesine yönelik ölçeğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Kocaeli’ de iki devlet hastanesi, bir üniversite hastanesi, bir eğitim ve araştırma hastanesi, bir kamu üniversitesi; Sakarya’ da bir kamu üniversitesi; İstanbul’ da bir kamu üniversitesi olmak üzere Şubat 2020 - Eylül 2022 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmada 330 hemşire ve 384 hemşirelik öğrencileri olmak üzere toplam 714 katılımcı bulunmaktadır. Araştıracılar tarafından hazırlanan 61 maddelik madde havuzu uzman görüşüne sunuldu. Uzman görüşleri DAVİS analizi ile değerlendirilerek taslak form hazırlandı. Ölçeğin yapı geçerliği, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile değerlendirildi. Ölçeğin güvenilirliği için ise Cronbach Alfa, test tekrar test, ölçek ve boyutlar arasındaki ilişki için pearson korelasyon analizinden yararlanıldı. Bulgular: Açımlayıcı faktör analizi, ölçeğin toplam varyansın %70,45' ini açıklayan beş faktörlü bir yapıya sahip olduğunu gösterdi. 20 maddenin faktör yüklerinin 0,461 ile 0,786 arasında değiştiği, madde-toplam korelasyonlarının ise 0,437 ile 0,799 arasında olduğu saptandı. Ölçeğin bütünü için Cronbach's Alpha katsayısı 0,94; ölçeğin test tekrar test analizi için yapılan Pearson korelasyon analizi sonucu 0,97 olarak bulundu. Sonuç: Geliştirilen, Bakım Etiği Davranışları Ölçeği geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.

Objective In this study, it was aimed to develop a scale to evaluate the care ethics behaviors of nurses and professional nurse candidate. Materials and Methods: This research includes two state hospitals, one university hospital, one training and research hospital, one public university in Kocaeli; one public university in Sakarya; one public university in Istanbul. It was carried out between February 2020 and September 2022. There are a total of 714 participants in the study, of which 330 are nurses and 384 are students of the nursing department. The item pool of 61 items was presented to expert opinion. The draft form was prepared by evaluating the expert opinions with DAVIS analysis. The construct validity of the scale was evaluated with exploratory and confirmatory factor analyses. For the reliability of the scale, Cronbach's Alpha, test-retest, and Pearson correlation analysis were used for the relationship between the scale and dimensions. Results: Exploratory factor analysis showed that the scale had a five-factor structure that explained % 70,45 of the total variance. It was determined that the factor loads of 20 items varied between 0,461 and 0,786, and the item-total correlations were between 0,437 and 0,799. Cronbach's Alpha coefficient for the whole scale was 0,94; Pearson correlation analysis for the test-retest analysis of the scale was found to be 0,97. Conclusion: The developed Care Ethics Behaviors Scale is a valid and reliable measurement tool.
Evaluation of nurses' care ethics behaviors : Developing a measurement too
Keywords: Hemşirelik; Hemşirelik Nursing; Nursing