Yetişkinlerde kişilerarası sorunların yordayıcıları olarak çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik sağlamlık - Bozacı, Umut (My University, 2022)
Çalışmada kişilerarası problemler ile çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma örneklemini 18-60 yaş arasında 423 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aşaması online olarak mail grupları ve sosyal medya aracılığı ile yürütülmüştür. Veri toplama aşamasında Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (ÇRTÖ), Kişilerarası Sorunlar Envanteri (KPE), Duygu Düzenleme Ölçeği- Kısa Form (DDGÖ-16) ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre kişilerarası problemler ile çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik sağlamlık arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik sağlamlığın yordama gücünü anlamak amacıyla çoklu ve basit doğrusal regresyon analizleri yürütülmüştür. Kişilerarası sorunları yordayan değişkenler duygusal istismar, duygusal ihmal, cinsel istismar, fiziksel ihmal, açıklık, kabul etmeme, stratejiler ve psikolojik sağlamlık olarak sıralanmaktadır. Araştırmanın bulguları literatür kapsamında tartışılmış ve değerlendirme gerçekleştirilmiştir.

This study investigates the relationship between interpersonal problems, childhood traumas, emotion dysregulation, and resilience. The research sample consisted of 423 participants between the ages of 18- 60. The data collection phase was carried out online via mail groups and social media. Interpersonal Problems (IIP-C), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), The Difficulties in Emotion Regulation Scale- Brief Form (DERS-16), and the Brief Resilience Scale (BRS) were used in the study. According to the results of the analysis, significant relationships were found between interpersonal problems and childhood traumas, emotion dysregulation and resilience. Multiple and Simple Linear regression analysis was used to test the variables of interpersonal problems, childhood traumas, emotion dysregulation, and resilience. Emotional abuse, emotional neglect, sexual abuse, physical neglect, clarity, non-acceptance, strategies and resilience predicted interpersonal problems. The findings of the research were discussed within the scope of the literature.
Keywords: Araştırma; Childhood Traumas; Duygu Düzenleme; Emotion Regulation; Kişilerarası Sorunlar; Psikoloji; Psikoloji, Klinik; Psikolojik Sağlamlık Interpersonal Problems; Psychology; Psychology, Clinical; Research; Resilience; Travma