Kripto paralar : Türk para piyasasına ilişkin swot analizi - Güllü, Rana Semiha (My University, 2025)
Bu çalışma, kripto para birimlerinin temel özelliklerini, gelişim sürecini, türlerini ve Türkiye'deki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Bitcoin'in ortaya çıkışı ve blokzincir teknolojisinin temel yapısı üzerinde durulmuş; daha sonra Ethereum, Litecoin, Ripple, Solana, Cardano gibi alternatif coin’lerin (altcoin’lerin) finansal sistemdeki yeri açıklanmıştır. Bu kripto varlıkların her biri, ödeme sistemlerinden merkeziyetsiz finans uygulamalarına, akıllı sözleşmelerden dijital mülkiyetlere kadar farklı alanlarda çeşitli kullanım senaryoları sunmaktadır. Kripto paralar; dijitalleşme, şeffaflık, düşük işlem maliyeti ve merkeziyetsizlik gibi güçlü yönleriyle öne çıkarken, yasal belirsizlikler, fiyat dalgalanmaları ve güvenlik açıkları gibi zayıf yönleriyle de dikkat çekmektedir. Türkiye'de kripto paraların kullanımına dair henüz net bir yasal statü bulunmamakta; yalnızca ödeme aracı olarak kullanılmaları yasaklanmıştır. Ancak yatırım amacıyla kullanım ve alım-satım işlemleri, yerel kripto para borsaları aracılığıyla devam etmektedir. Çalışmada farklı türlerdeki token’lara da yer verilmiş; stablecoin’ler, utility token’lar, security token’lar, governance token’lar, gizlilik odaklı coin’ler, DeFi token’ları ve NFT’ler örnekleriyle açıklanmıştır. Bu çeşitlilik, kripto para ekosisteminin ne kadar geniş bir yapıya sahip olduğunu ve klasik finansın sınırlarını aşarak yeni bir ekonomik düzen oluşturduğunu göstermektedir. Çalışmada yer verilen SWOT analizi ile Türkiye açısından kripto paraların güçlü ve zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri detaylı şekilde değerlendirilmiştir. Dijital Türk Lirası gibi yerel projeler, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini gösterirken, yatırımcıların bilgi eksikliği ve regülasyon yetersizliği sistemin en büyük zayıflıkları arasında yer almaktadır. Genel anlamda, kripto paralar sadece finansal birer araç değil, aynı zamanda dijital ekonominin yapı taşları haline gelmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kripto varlıkların finans sistemine entegrasyonu, yatırımcı davranışları ve devlet politikaları doğrultusunda daha da artacaktır. Bu nedenle, kripto paraların geleceğini doğru analiz edebilmek adına teknolojik, hukuki ve ekonomik boyutlarının birlikte değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

This study comprehensively examines the fundamental features, development process, types, and impacts of cryptocurrencies within the context of the Turkish currency market. It focuses on the emergence of Bitcoin and the foundational structure of blockchain technology, followed by an exploration of the roles of alternative coins (altcoins) such as Ethereum, Litecoin, Ripple, Solana, and Cardano within the financial system. Each of these crypto-assets offers a range of use cases, from payment systems and decentralized finance applications to smart contracts and digital ownership. Cryptocurrencies stand out with strong attributes such as digitalization, transparency, low transaction costs, and decentralization. However, they also draw attention due to weaknesses such as regulatory uncertainty, price volatility, and security vulnerabilities. In Turkey, there is currently no clear legal status for the use of cryptocurrencies; while their use as a payment method is banned, trading and investment activities continue through domestic crypto exchanges. The study also explores various types of tokens, including stablecoins, utility tokens, security tokens, governance tokens, privacy-focused coins, DeFi tokens, and NFTs. This diversity demonstrates the extensive scope of the crypto ecosystem and how it is pushing the boundaries of traditional finance to form a new economic structure. Through the SWOT analysis included in the study, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats of cryptocurrencies in the context of Turkey are thoroughly evaluated. Projects such as the Digital Turkish Lira highlight Turkey’s potential in this field, while investor knowledge gaps and the lack of regulatory frameworks remain major weaknesses. In conclusion, cryptocurrencies are not merely financial instruments, but also integral components of the digital economy. As technology evolves, the integration of crypto-assets into the financial system will likely increase, shaped by investor behavior and governmental policies. Therefore, it is crucial to assess the future of cryptocurrencies through a comprehensive lens that includes technological, legal, and economic perspectives.
Keywords: Crypto coins; Electronic funds transfers; Elektronik fon transferi; Financial interactions; Finansal etkileşimler; Kripto paralar; SWOT Analizi Cryptocurrencies; SWOT Analysis; Turkish Currency Market; Türk Para Piyasası