Yapay zeka ile sporti̇f yaşam koçluğu sunan mobi̇l uygulama tasarımı - Çetin, Recep Buğra (My University, 2023)
Amaç: Yapay zekâ destekli mobil spor uygulamasının amacı; kişiye özgü egzersiz programları ile kullanıcılara sportif yaşam koçluğu olanağı sunmaktır. Tasarlanan mobil spor uygulaması ile kişiye özgü veriler dikkate alınarak her kullanıcıya uygun egzersiz programının oluşturulması hedeflenmektedir. Aynı zamanda yeni tasarlanan ‘’Sports Coach Chats’’ isimli mobil spor uygulama vasıtasıyla, kişiye özgü egzersiz programları oluşturarak, kişilerin spor yapma alışkanlıklarını ve performanslarını Yapay Zekâ ile Sportif Yaşam Koçluğu Sunan mobil uygulama ile geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma iki farklı grubu kapsamaktadır. Birinci grup; mobil spor uygulamayı kullanabilecek her yaştan spor yapmak isteyen 7 yaşından büyük aktif sporculuk kariyerleri devam eden kız ve erkek olmak üzere 192 sporcudan oluşmaktadır. İkinci grubumuz ise; mobil spor uygulamayı kullanabilecek her yaştan spor yapmak isteyen 7 yaşından büyük, aktif sporculuk hayatları olmayan 192 kişilik kadın ve erkek sedanter bireylerden oluşmaktadır. Uygulama öncesi katılımcılara Sports Coach Chats isimli mobil spor uygulamamız hakkında uygulamamızı tanıtan detaylı bilgilendirmeler yapılmıştır. Böylece tasarlanan mobil uygulamayı kullanacak kişilere uygulama sonrası anket ve değerlendirme çalışmamız için, ’Sports Coach Chats isimli mobil spor uygulaması hakkındaki sorularda, katılımcılarımızın fikir sahibi olmaları sağlanmıştır. Çalışmaya dahil olan bireylerin mobil cihazlarına uygulama yüklenerek öncelikle kişisel üyelik oluşturulmuştur. Uygulama profili oluşturulduktan sonra mobil uygulamamızın her kullanıcıya uygun tüm kritik temel bilgileri ve verileri içeren Genişletilmiş PAR-Q Testi ile hazırlanmış Yapay Zekâ Destekli, Kişiye Özgü Spor Yaşam Koçluğu Analiz Formu uygulama tarafından kullanıcılara doldurtulmuştur. Bu analiz formu ile Yapay Zekâ ile Sportif Yaşam Koçluğu Sunan Mobil Uygulamamız, kişiye özgü verileri dikkate alarak her kullanıcıya uygun egzersiz oluşturmuştur. Kullanıcılardan; Yapay Zekâ ile Sportif Yaşam Koçluğu Sunan Mobil Uygulaması tarafından kişiye özgü hazırlamış olduğu egzersiz programına uygun bir şekilde hareket ederek 1 ay boyunca Sports Coach Chats isimli mobil uygulamamızın oluşturduğu egzersiz programını uygulaması istenmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Bir ay süre ile yapılan çalışmalarda elde edilen veriler; Microsoft Excel 2021 programında düzenlenerek, SPSS 23 for Windows paket kullanılarak değerlendirilmiştir. Kullanıcılardan; Yapay Zekâ ile Sportif Yaşam Koçluğu Sunan Mobil Uygulaması tarafından kişiye özgü hazırlamış olduğu egzersiz programına uygun bir şekilde hareket ederek sportif çalışmalara olumlu etkisinin olduğu 384 katılımcımız üzerinden tespit edilmiştir.

Purpose: The purpose of the artificial intelligence supported mobile sports application is to provide users with the opportunity of sportive life coaching with personalized exercise programs. With the designed mobile sports application, it is aimed to create an exercise program suitable for each user taking into account personal data. At the same time, it aims to improve people's sports habits and performances by creating personalized exercise programs through the newly designed mobile sports application called Sports Coach Chats, with a mobile application that offers Sports Life Coaching with Artificial Intelligence. Material and Method: This study covers two different groups. First group; It consists of 192 athletes, boys and girls over the age of 7, who can use the mobile sports application and want to do sports, and who are active in their sports careers. The second group consists of 192 sedentary men and women who can use the mobile sports application, are over 7 years old, want to do sports, and do not have active sports lives. Before the application, detailed information was given to the participants about our mobile sports application called Sports Coach Chats. Thus, for our post-application survey and evaluation study for those who will use the designed mobile application, our participants were provided with an opinion on the questions about the mobile sports application called 'Sports Coach Chats'. A personal membership was first created by installing an application on the mobile devices of the individuals participating in the study. After the application profile was created, the Artificial Intelligence Supported, Personalized Sports Life Coaching Analysis Form prepared with the Extended PAR-Q Test, which contains all the critical basic information and data suitable for every user of our mobile application, was filled in by the application. With this analysis form, our Mobile Application, which offers Sports Life Coaching with Artificial Intelligence, has created an exercise program suitable for each user, taking into account personal data. From users; he was asked to follow the exercise program created by our mobile application called Sports Coach Chats for 1 month in accordance with the exercise program prepared specifically for the individual by the Mobile Application Offering Sports Life Coaching with Artificial Intelligence. Findings and Results: Datas obtained from studies conducted for a period of one month, It was edited in Microsoft Excel 2021 program and evaluated using SPSS 23 for Windows package program. From users; It has been determined through our 384 participants that the Mobile Application Offering Sports Life Coaching with Artificial Intelligence has a positive effect on sports activities by acting in accordance with the exercise program prepared specifically for the individual.
Mobile application design offering sports life coaching with artificial intelligence
Keywords: Anahtar Kelimler: Spor; Artificial intelligence; egzersiz; exercise; Fiziksel uygunluk; mobil uygulama; mobile application; Physical fitness; Spor; sportif yaşam koçluğu; Sports; sports life coaching; Yapay zeka; yapay zekâ Sports