Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararın İş_x000D_ Sözleşmelerinde Uygulama Alanı - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 85 sayılıCumhurbaşkanlığı kararı 13.09.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Cumhurbaşkanlığıkararı ile bazı sözleşme türleri açısından yabancı para ile ödeme yükümlülüğü öngörülmesiyasaklanmış; kararın yürürlük tarihinden itibaren otuz gün içinde daha önce akdedilmiş ve yürürlükteolan sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bedelin Türk parası olarak taraflarca yenidenbelirlenmesi öngörülmüştür. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararının uygulanmasına ilişkin olarakHazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tebliğler çıkarılmış; sözleşme bedelinin yabancı para ile veyayabancı paraya endeksli olarak kararlaştırılamaması açısından istisnalar getirilmiştir.Bu sözleşmeler arasında sayılan sözleşmelerden biri de iş/hizmet sözleşmeleridir. Çalışmamızdaöncelikle Kararda kullanılan iş ve hizmet sözleşmeleri ibarelerinin aynı anlamda kullanılıpkullanılmadığı incelenecek, daha sonra Karar ve buna dayanarak çıkarılan Tebliğler uyarınca hangiiş sözleşmelerinde yasağın söz konusu olduğu hangilerinin istisna kapsamında bulunduğu ve yasağıniçerik açısından kapsamı değerlendirilecektir.

The Presidential Decision No. 85 about Amendment to the Resolution of Protection of the Value of_x000D_ the Turkish Currency No. 32 entered into force in 13.09.2018. According to the Presidential Decision,_x000D_ the contract value cannot be determined in foreign currency for certain types of contracts; the parties_x000D_ shall re-determine the agreed value in the contracts within thirty days following the effective date of the_x000D_ decision. In addition to this, the Ministry of Treasury and Finance have issued regulations regarding_x000D_ the implementation of the Presidential Decision; in those regulations, some exceptions are made about_x000D_ determining the contract value in foreign currency or indexing to foreign currency._x000D_ One of the contracts regulated with Presidential Decision is the labour/service contract. In our study,_x000D_ first of all, the terms used in the Decision will be examined and then in accordance with the Decision and the regulations issued on the basis of which the prohibition is included in the scope of the exception_x000D_ and the content of the prohibition will be evaluated.