Kritik karar alıcıların kurumsal baskıya ilişkin tehdit-fırsat algısının kurumsal baskıya verilen örgütsel yanıt üzerindeki etkisi - Tayşir, Eyüp Aygün (My University, 2009)
Anahtar Kelimler: Kurumsallaşma, Kurumsal Kuram, Strateji, Örgüt – Çevre İlişkisi ÖZET KRİTİK KARAR ALICILARIN KURUMSAL BASKIYA İLİŞKİN TEHDİT – FIRSAT ALGISININ KURUMSAL BASKIYA VERİLEN ÖRGÜTSEL YANIT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Yeni Kurumsal Kuram kapsamında günümüze kadar yürütülen çalışmalarda örgütlerin kurumsal baskılar karşısında genelde pasif aktörler olarak nitelendikleri görülmektedir. Ancak bazı araştırmaların bu temel varsayım ile uyuşmayan bulgular sunması Yeni Kurumsal Kuram’ın eleştirilmesine neden olmaktadır. Bu eleştirilere yanıt vermek ve örgütler tarafından kurumsal baskılara verilen farklı yanıtların nedenlerini açıklamak amacı taşıyan çalışmalarda ise örgütlerin kolektif olarak analize konu edildikleri görülmektedir. Bir diğer deyişle bu çalışmalarda birey ve bireyin stratejik seçimlerinin kurumsallaşma sürecindeki etkisi göz ardı edilmektedir. Ancak son dönemde kurumsallaşmanın mikro kökenleri adı verilen ve kurumların oluşum dönemine odaklanan çalışmalarda bireyin ve bireyin stratejik seçimlerinin kurumsallaşma sürecinde önemli bir etkisi olabileceği varsayılmaktadır. Bu çalışmada da ön-kurumsallaşma aşamasında bir kurumsal baskı olan Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne hissesi İMKB’de işlem gören bankalar tarafından verilen farklı yanıtların nedenine odaklanılmaktadır. Araştırma sonuçları bankalar tarafından Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne verilen farklı yanıtlarda kurumsal baskıya hedef olan örgütlerde kritik karar alıcı pozisyonlarda görev yapan bireylerin kurumsal baskıyı ne şekilde algıladığının önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda kritik karar alıcılar bir kurumsal baskıyı örgütün kontrol ve/ veya kaynaklarına yönelik bir tehdit ve/ veya fırsat olarak algılamakta ve örgüt tarafından kurumsal baskıya verilen yanıt bu algı üzerinden şekillenmektedir. Institutionalization, Institutional Theory, Strategy, Organization – Environment Relation

THE IMPACT OF THE KEY DECISON MAKERS' THREAT - OPPORTUNITY PERCEPTION ABOUT AN INSTITUTIONAL PRESSURE ON THE ORGANIZATIONAL RESPONSE TO THE INSTITUTIONAL PRESSURE In the research of New Institutionalism organizations are accepted as passive actors in front of the institutional pressures. However, since some empirical evidences have shown exact opposite of this assumption The New Institutionalism has been criticized. On the other hand, there are some studies that focused on to explain the strategic behavior of organizations in front of the institutional pressures. However, even in this kind of research, researchers never have interested in the importance of individuals and their strategic actions; instead they have been interested in collective actions of organizations. Recently researchers have started working on the micro foundations of the institutionalism and they have argued that there is a possibility for the strategic actions of individuals on this step of institutionalism. That’s why in this study it is focused on the reason of different actions of the banking companies in front of the Corporate Governance Principles. Empirical findings of this study show us that there is a relationship between the key decision makers’ threat – opportunity perception about an institutional pressure and organizational responses to this pressure. In this context, key decision makers perceive an institutional pressure whether a threat or opportunity for organizational resources and/ or control and this perception shapes the organizational response to the institutional pressure.
Keywords: Kurumsal Kuram; Kurumsallaşma; Strateji