Ceza mahkemesi hukukunda koruma tedbiri olarak iletişimin denetlenmesi - Vatan, Zeki (My University, 2001)
“Ceza Muhakemesi Hukukunda Koruma Tedbiri Olarak İletişimin Denetlenmesi” isimli Yüksek Lisans Tezimizde, bir ceza muhakemesi tedbiri olarak iletişimin denetlenmesi konusu ele alınmıştır. İletişimin denetlenmesi, bir koruma tedbiri olduğu için ceza muhakemesi, bir temel hak ve özgürlükler sorunu olduğu için de, anayasa hukuku ile ilgilidir. Bu çalışmamızda iletişimin denetlenmesi konusuna ceza muhakemesi açısından yaklaşılmış, ancak ilgili başlıklar altında konu temel hak ve özgürlükler bakımından da ele alınmıştır. Çalışmamızın başında, öncelikle iletişimin denetlenmesi tedbirinin genel olarak bir değerlendirmesini yapılmıştır. Tanım ve Terim gibi başlıklar altında konuya giriş yapılmıştır. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karaları ışığı altında, mahkemenin bu konuda yaptığı değerlendirmeler yansıtılmıştır. Bir sonraki bölümde, karşılaştırmalı hukukta iletişimin denetlenmesi işlemi için getirilen düzenlemeler ele alınmıştır. Bu bölümden sonra, Türk hukukundaki durum ele alınmıştır. Özellikle 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirme yapılmış, 765 S.lı TCK.nun da bu konuda açık bir düzenleme olmadığından konunun adi suçlar bakımından “Postada El Koyma” kurumu altında nasıl uygulanacağı konusunda tartışma yapılmıştır. İletişimin denetlenmesi tedbiri sonucu oluşan kayıtların, ceza muhakemesinde kullanılma sorunu olarak ifade edebileceğimiz kayıtların ispat gücü, incelememizin diğer bir yönünü oluşturmuştur. Hukuka aykırı olarak yapılan, iletişimin denetlenmesi işlemine karşı başvurulacak yasal çareler de araştırmamızın son bölümününde yer almaktadır. In my thesis on “Controlling of communication as a protection measure in criminal trial law”, controlling of communication as a criminal law is discussed. Controlling of communication is related to criminal law because it is a protection measure, it is also related to the constutional law because it is an issue regarding fundamental rights and freedoms. In this thesis, the issue of “Controlling of Communication” is approached within the framework of criminal trial law, however it is handled with regard to fundamental rights and freedoms under the related titles. I started with a general evaluation of the controlling of communication. An introduction is made under the titles like Definitions and Terms. Then in the light of decisions of The European Court of Human Rights, the evaluations by the court are introduced. In the following chapter, the regulations introduced for the procedures of controlling of communication in comperative law are handled. After that the situation in the Turkish law is examined. Especially an evaluation within the scope of the law No. 4422 regarding Struggling With The Criminal Organisations Seeking Interest. Furthermore because of the lack of a clear regulation about this issue in the TCL No.765, a discussion is brought on how to implement this with the application of “seizure at post” within the framework of petty offences. Evidencial preponderence of the records obtained as a result of precaution of communication control constitutes another aspect of the study. Lelal remedies to be resorted to in the cases of communication controls violating the law are discussed in the final chapter.
Keywords: Ceza Hukuku; Türk Ceza Hukuku_İletişim