Emniyeti suistimal (güveni kötüye kullanma) suçu - Köse, Hamid (My University, 2009)
Güveni kötüye kullanma suçu ceza kanunun 155. Maddesinde düzenlenmiştir. Maddeye göre güveni kötüye kullanma suçunu failin zilyetliği kendisindeki mal üzerinde devir amacı dışında tasarrufta bulunması veya devir olgusunu inkar etmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Güveni kötüye kullanmanın özel görünümlerini başka kanunlarda da görebiliriz. Bankacılık kanununun 160.maddesinde, Askeri Ceza Kanununun 131. maddesinde ve Sermaye piyasası kanununun 47/ 5. maddesindeki düzenlemeler özel güveni kötüye kullanma suçu olarak nitelendirilebilir. Güveni kötüye kullanma suçunun faili herkes olabilir. Ancak failin kamu görevlisi olması halinde zimmet suçu olaşacaktır. Bu nedenle de, suçun failinin kamu görevlisi hariç herkestir diyebiliriz. Güveni kötüye kullanma suçunun maddi konusunu taşınır ve taşınmaz mallar oluşturur. Taşınmaz mallar bakımından gerekçede açık bir düzenleme vardır. Ayrıca malın zilyetliğinin failde olması ve mağdurun rızasının da sakatlanmamış olması gerekir. Güveni kötüye kullanma suçu bakımından iki tane hukuka uygunluk nedeni vardır. İlki hakkın kullanılması diğeri ise ilgilinin rızasıdır. Güveni kötüye kullanma suçunda yaptırım olarak hem hapis cezası hem de adli para cezası öngörülmüştür.

The Crime Of Breach Of Trust is regulated in the context of article 155 in the penal code. we can define the crime of Breach of Trust that making a disposition out of the purpose of transferring possession of good which perpetrator has Possession of it or obnegation of this transfer. we can see special wievs of the breach of trust in other codes. The regulation under the article 160 in Banking Law, the crime in Military Code under article 131 and the regulation in the Capital Market Codes under article 47/ 5 can be identified special breaching of trust. Everybody may be perpetrator of breach of trust. But perpetrator is a public employee the crime will be embezzlement. Therefore we can say that the perpetrator of breach of trust may be every body except public employee. Corporeal subject of the crime of breach of trust consists of movable and real property. About the real propety there is clear regulation in the legal ground of article. Also the Possession of the good must belong to the perpetrator and the consent of the owner mustn’t be disposed About the crime of breach of trust there are two reasons for appropriateness. First one is being used of the rights and the second one is consent the owner. As the punishment of the crime of breach of trust both jail sentence and forensic fine are foreseed
Keywords: Hukuk; HUkuk_Kamu Hukuku