Kamusal mal ve hizmet niteliği ile kültür : seçilmiş ülkelerde ve Türkiye’de kültür harcamalarının gelişimi - Özel, Aslıhan (My University, 2014)
Kültür insan yaşantısını düzenleyen ve yönlendiren bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülke yönetimleri ise insan yaşantırını bu kadar etkileyen bir olguyu siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan yönlendirmektedir. Bu çalışmada son yıllarda ülke ekonomileri üzerinde olumlu etkileri olduğu görülen, erdemli mal ve hizmet niteliği ile olumlu dışsallıklara sahip bu alanın özellikle AB’ne bağlı bazı ülkelerde ve Türkiye’de, kamu politikası araçları kullanılarak ne ölçüde desteklendiği analiz edilmiştir. Dinlenme, kültür ve din hizmetleri kapsamında değerlendirilen kültür mal ve hizmetinin ülkelerin yönetim biçimlerine göre merkezi, yerel ya da eyalet yönetimleri tarafından finanse edildiği; seçilen ülkelerde kültür hizmetlerinin ilk sırada desteklendiği görülmektedir. Ülkemizde ise bu alanda yapılan harcamalar oldukça yetersiz ve politikalar ise üyelik çabası içinde bulunduğumuz AB politikalarından uzaktır. Bu alandaki eksiklikleri görmek ve tamamlamak için gereken çalışmaların yapılmasını ve ülkemizde bu alanın desteklenmesini sağlamak gerekmektedir.

Culture is an important fact that structures and leads our life. Therfore governments shape this fact which is much effective on people lives in political, social and economic aspects. In this study it is analysed how effectively culture, which is observed to have positive effects on country economics and which has positive externaliries together with the quality of merit goods and services, is supported by use of the tools of public policies especially in EU countries and in Turkey. It is seen that cultural goods and services through recreational, cultural and religious services are financed by central, local or the federal governments depending on the regime of the country and cultural services are the most supported ones in the chosen countries. On the other hand expenditures on culturl issues are so inadequate and the polisies are far from EU criteria’s in Turkey. It is needed to realize the deficiencies in cultural area, to accomplish the required studies and to support this area in our country.
Keywords: Kaynaklar; Kültür