Görsel Sanatlar Öğretmen Adaylarının Modern Resmi Algılamalarında Kolaj Tekniğinden Yararlanılması: Eylem Araştırması - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Araştırmanın amacı, görsel sanatlar öğretmen adaylarının modern resmi algılamalarında, kolaj tekniğinin katkısını ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması biçiminde desenlenmiştir. Araştırma sekiz hafta süresince yürütülmüştür. Araştırmanın verileri, öğrenci günlükleri ve öğrencilerin uygulama öncesi, uygulama sırası ve uygulama sonrası yaptıkları resimler, DPA (Dereceli Puanlama Anahtarı, rubric) ile ölçülerek toplanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmada, öğrencilerin kolaj tekniğiyle yaptıkları resimlerin DPA değerlendirmeleri sonucunda modern resmi düşünsel ve biçimsel yönden yansıtma açısından gelişme kaydettikleri ortaya çıkmış ve nitel verilerin betimsel çözümlemesi sonucunda öğrencilerin modern resmin düşünsel ve biçimsel temelleri ile kolaj tekniği hakkında farkındalıklarının arttığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin çalışmalarında modern resmi ifade etme beceri düzeylerinde artış gözlemlenmiş ve öğrenciler modern resmin ve kolaj tekniğinin biçimsel, düşünsel yapısına yönelik farkındalıklarının özgünlük, eleştirellik ve yaratıcılık çerçevesinde arttığı belirlenmiştir.

The purpose of the research is to demonstrate the contribution of the collage technique to modern art perceptions of visual arts teacher candidates. Research has been designed in the form of an action research from qualitative research methods. The study was conducted for eight weeks. The data of the study, the student journals and the pictures of the students before, during and after the application were collected and evaluated by rubric. In the study, it was found that students 'pictures of rubbing their images with rubbing techniques developed as a result of modern formal intellectual and formative reflection and as a result of the descriptive analysis of qualitative data, students' awareness of modern visual intellectual and formal foundations and collage technique increased. As a result of the research, the level of skill of expressing modern formal expression was observed in the students' work and it was determined that the awareness of students about the formal and intellectual structure of modern picture and collage technique increased in the frame of originality, criticism and creativity.
Use of Collage Technique in Modern Art Perceptions of Visual Arts Teacher Candidates: Action Research