Sıçanda deneysel kolit modelinde endotelinlerin rolü - Deniz, Mustafa (My University, 2001)
İnflamatuvar barsak hastalıkları (İBH) gastrointestinal sistemin akut ve kronik inflamasyonu ile karakterize olan ülseratif kolit ve Crohn hastalıklarını içermektedir. İBH'nın patofizyolojisi tam olarak bilinmemekle beraber kan akımı değişikliklerinin patogenezde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar vazokonstriktör bir peptid olan endotelinlerin (ET) gastrointestinal mukozal hasarın önemli bir mediyatörü olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışmanın amacı deneysel kolit modelinde meydana gelen kan akımı değişikliklerini karakterize etmek ve olası değişikliklerde ET'lerin rolünü belirlemektir. Çalışmada her iki cins Sprague Dawley sıçanlar kullanılmıştır. Trinitrobenzen sulfonik asit (TNBS), hafif eter anestezisi altında intrakolonik olarak (25 mg/ sıçan, %37'lik etanol içinde) verildi. Kontrol grubu hayvanlara TNBS yerine tuzlu su (%0.9 NaCI) tedavisi uygulandı. İnferiyor mezenterik arter (İMA) kan akımı TNBS uygulamasını takiben veya TNBS sonrası 1, 3, 5, ve 14. günlerde ultrasonik transit geçiş metodu ile 90 dakika süresince ölçüldü. Her grupta deney sonunda makroskopik hasar derecelendi ve alınan doku örneklerinde nötrofil infiltrasyonunun bir göstergesi olan miyeloperoksidaz aktivitesi (MPO) ölçüldü. İMA kan akımı 1, 3 ve 5. günlerde kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05-0.01). Kolit oluşturulduktan sonra ölçülen MPO aktivitesi 1, 3, 5, 14. günlerde kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p<0.05-0.01). Bir grup deney hayvanı TNBS tedavisi öncesinde ve takip eden 3 gün süresince ; Bosentan (nonspesifik ET reseptör antagonisti, 30 mg/ kg/ gün; n=8), BQ 485 (ET-A reseptör antagonisti, 60 mg/ kg/ gün, n=8) ve BQ 788 (ET-B reseptör antagonisti, 60 mg/ kg/ gün; n=6) ile tedavi edildi. Sadece ET-A reseptör antagonisti ile yapılan tedavi TNBS ile meydana gelen kan akımı değişikliklerini ve makroskopik hasar indeksini anlamlı olarak azalttı (p<0.05). Uygulanan tedavilerden hiç birisi kolite bağlı artan doku MPO aktivitelerini değiştirmedi. Bu çalışmanın sonuçları TNBS kolit modelinde kan akımı değişikliklerinin özellikle 1, 3 ve 5. günlerde belirgin olduğunu ve ET-A reseptörlerinin inflame kolonda meydana gelen hemodinamik değişiklikler ve doku hasarında önemli bir rol oynadığını göstermiştir.

Role Of Endothelins In An Experimental model of Colitis in Rats Inflammartory bowel disease (IBD) which includes ulcerative colitis and Crohn's disease is characterized with acute and chronic inflammation of the gastrointestinal system. IBD have been shown to be associated with alterations in the splanhnic circulation. Although the role of these changes in the pathophysiology of inflammatory bowel disease has not been completely understood, elevated blood flow at the site of inflammation followed by a local ischemic insult may contribute to pathogenesis. There is a growing body of evidence that implicates endotelins (ET) as integral components in the pathogenesis of gastrointestinal mucosal injury through several well described actions (i.e., vasoconstriction, increased microvascular permeability, leukocyte-endothelial cell adhesion). The aim of the present study was to investigate the role of endothelins (ET) in the hemodynamic alterations in rats with experimental colitis. Colitis was induced by intracolonic administration of TNBS (25 mg/ ratg, in 37% ethanol) in Sprague Dawley rats of both sexes under ether anesthesia. In the control group, rats received intracolonic saline (%0.9 NaCI) instillation. On the 0, 1st, 3rd, 5th, and 14th days following TNBS administration, animals in different groups underwent laparotomy for the measurement of inferior mesenteric artery (IMA) blood flow for 90 min using ultrasonic transit time technique. Colonic segments were excised for macroscopic grading and determination of myeloperoxidase (MPO) activity as an indicator of granulocyte infiltration. IMA blood flow was significantly reduced on 1, 3 and 5 days after colitis induction compared to control animals (p<0.05 - 0.01). MPO activity and mean macroscopic lesion index of the colonic specimens were significantly elevated on 1, 3, 5, and 14 days after TNBS administration compared with control. To assess the role of ETs as mediators of the colitis-induced reductions in blood flow, group of animals were treated with Bosentan (nonspesific ET receptor antagonist, 30 mg/ kg/ day; n=8), BQ 485 (ET-A receptor antagonist, 60 mg/ kg/ day, n=8) or BQ 788 (ET-B receptor antagonist, 60 mg/ kg/ day; n=6) prior to and after TNBS administration. On the following 3 day only ET-A receptor antagonist significantly enhanced the blood flow and reduced the of macroscopic damage. MPO activity was unchanged with any of the treatments with antagonists. These results suggest that TNBS-induced colitis is associated with the alterations in blood flow which are most apparent on 1, 3 and 5 days after colitis induction and ET-A receptors are involved in the vascular responses and macrascopic tissue injury of the inflamed colon.
Keywords: Biyoloji; Fizyoloji; FİZYOLOJİ