Hastane işletmelerinde lider-üye etkileşiminin iş becerikliliğine etkisinde psikolojik güvenliğin rolü - Akman, Eren (My University, 2024)
Amaç: Araştırmanın amacı, hastane işletmelerinde lider-üye etkileşiminin iş becerikliliği üzerindeki etkisini belirlemek ve bu ilişkide psikolojik güvenliğin rolünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma amaç açısından tanımlayıcı, zaman boyutu açısından ise kesitsel türde tasarlanmıştır. Araştırma İstanbul ilindeki özel hastanelerde görev yapan 782 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem, orantısız tabakalı örneklem yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada sıklık tabloları, merkezi ve yaygınlık ölçütleri, yapısal eşitlik modeli ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Modelin analizi AMOS 23.0, tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon analizi ise SPSS 25.0 aracılığıyla yapılmıştır. Bulgular: Yapılan analizler sonucu; lider-üye etkileşiminin iş becerikliliği üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkisinin olduğu tespit edilmiştir (β=0.541, p<0.001). Hem lider-üye etkileşiminin psikolojik güvenliği (β=0.430, p<0.001) hem de psikolojik güvenliğin iş becerikliliğini (β=0.453, p<0.001) istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, lider-üye etkileşimi ve iş becerikliliği arasındaki ilişkide psikolojik güvenliğin aracı bir role sahip olduğu tespit edilirken (p<0.001); düzenleyici rolünün anlamlı olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç: Bu çalışma, psikolojik güvenliğin lider-üye etkileşimi ve iş becerikliliği arasındaki ilişkinin açıklanmasına katkı sağlayan bir değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Hastanelerde lider-üye ilişkisinin olumlu gelişmesinin iş becerikliliğini arttırdığı, eğer psikolojik güvenlik ile bu durum desteklenirse, çalışanların işlerinde örgütsel açıdan daha olumlu sonuçlara ulaşabileceği söylenebilmektedir.

Objective: The aim of the research is to determine the effect of leader-member exchange on job crafting in hospital businesses and to reveal the role of psychological safety in this relationship. Materials and Methods: The research was designed as descriptive in terms of purpose and cross-sectional in terms of time dimension. The research was conducted on 782 nurses working in private hospitals in Istanbul. The sample was determined using the disproportionate stratified sampling method. Frequency tables, centrality and prevalence measures, structural equation modeling and correlation analysis were used in the research. The analysis of the model was done using AMOS 23.0, and descriptive statistics and correlation analysis were done using SPSS 25.0 program. Results: As a result of the analysis; It was determined that leader-member exchange had a statistically significant and positive effect on job crafting (β=0.541, p<0.001). It was determined that both leader-member exchange affected psychological safety (β=0.430, p<0.001) and psychological safety affected job crafting (β=0.453, p<0.001) in a statistically significant and positively. Additionally, psychological safety was found to have a mediating role in the relationship between leader-member exchange and job crafting (p<0.001); It was determined that its moderating role was not significant (p>0.05). Conclusion: This study reveals that psychological safety is a variable that contributes to explaining the relationship between leader-member exchange and job crafting. It can be said that the positive development of the leader-member relationship in hospitals increases job crafting, and if this situation is supported by psychological safety, employees can achieve more positive organizational results in their work.
The role of psychological safety in the effect of leader-member exchange on job crafting in hospital enterprises
Keywords: hastane işletmeleri Leader-member exchange; Hastane yönetimi; Health services administration; Hospital administration; hospital enterprises; hospital management; iş becerikliliği; job crafting; Lider-üye etkileşimi; psikolojik güvenlik; psychological safety; Sağlık hizmetleri yönetimi