Merkezi yönetim- yerel yönetim ilişkilerinin değerlendirilmesi - Türedi, Sevda (My University, 2002)
Ülkemizde yerel yönetimleri belirleyen en son yasal düzenlemeler, 1982 Anayasası'nın 127. maddesine dayanmaktadır. Buna göre yerel yönetimler; İl Özel İdaresi, Belediye ve Köy olmak üzere üç birim halinde örgütlenmiştir. Anayasamızın 127. maddesi yerel yönetimlerin, genel karar organlarının halk tarafından seçilmesini, kamu tüzel kişiliğine sahip olmasını ve seçime ilişkin denetimlerin yargı yerlerince yapılmasını öngörmüş ve genel yönetimin yerel yönetimler üzerinde vesayet yetkisine sahip olduğunu, yerel yönetimlere görevleri ile orantılı olarak gelir kaynakları sağlanacağını belirtmiştir. Ülkemizde, yerel yönetimler üzerinde merkezin vesayet denetiminin ağırlıkta olduğu bir anlayış hakimdir. Halbuki, Yerel yönetimlerin etkili, verimli ve hukuka uygun hizmet üretmeleri için, merkez yönetimi, yerel yönetimlere yardım ve destek sağlamalı, yerel yönetimlerce uyulması gereken hedef, ilke ve standartları hukuk kuralı olarak belirlemeli, yerel yönetimler üzerinde yerindelik denetimi değil, etkili bir hukuka uygunluk denetimi yürütmelidir. Tabii ki, kamu kaynak ve gücünü kullanan yerel yönetimler denetlenmelidir. Büyük ölçüde kamu kaynağını kullanan yerel yönetimlerin, özerkliği ne kadar gerekliyse, denetimi de o kadar gereklidir. Burada yerel yönetimler üstünde, keyfi olarak denetim yapılmaması savunulmaktadır. Aslında, denetim özerkliğin bir sonucudur. Fakat, merkezi yönetimin denetiminin aşırı boyutlara varması, yerel yönetimlerin özerkliğini zedeler. Nitekim, ülkemizdeki yerel yönetim-merkezi yönetim ilişkileri hakkındaki bütün bu tartışmalar, üniter devlet sistemimizde ve ulusal devlet bütünlüğünde yapılmalıdır.

Local authorities in Turkey are adjusted in the article of 127 of the Constitution of 1982. According to this article, local authorities consist municipalities, provincial local authorities and villages. Moreover, the Constitution of 1982 reguires that the decision-making body of local authorities are elected by the local electorates and they have public legal personality. Further more local authorities are under the administrative tutelage of central government and should have enough sources of revenue in order to perform their task effectively. In our country, the administrative futelage of central government over local authorities are very heavy. But central government should help the local authorities to perform local services in order to attain efficiency. It should realize the administrative tutelage as a posteriori not a priori. The control over local authorities is necessary, because they use the public resources in the name of local people. But this control should be in harmony with the principle of local authonomy. Local authorities have not to be controlled in despotic way. That kind of control mechanism applied by the central authority will damage the authonomy of local authority.
Keywords: Kamu Yönetimi; Yerel Yönetim