KIBRIS MÜZAKERELERİ VE RAUF DENKTAŞ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Kıbrıs'ta 1968 yılında başlayan toplumlararası görüşmeler kırk yedinci yılına girmiş bulunmaktadır. Ancak bu geçen zaman diliminde, her ne zaman çözüme yaklaşılmış gibi görünse de sonuç hüsranla bitmiştir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin çözülmeye başladığı 1963 yılından günümüze kadar görev başına gelen tüm BM Genel Sekreterleri sorunu çözmek için Ada'ya özel temsilciler atamıştır. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Londra- Zürih Anlaşmalarının imzalandığı günlerden beri, Kıbrıs Türk toplumunun baş müzakerecisi olmuştur. Bunun nedenleri şöyle sıralanabilir; öncelikle Denktaş, Margaret Thatcher, Mahatma Gandhi gibi liderlerin yetiştiği Lincoln's Inn gibi bir okulun hukuk bilgisiyle doluydu. Lefkoşa'da 1940'ların sonuna kadar avukatlık yapmıştır. Tezleri, hep hukuki zemine dayanıyordu. Hafızasının sağlamlığı, ona müzakere masasında üstünlük sağlamıştır. Bu çalışmada, Denktaş'ın liderlik özelliklerini takip ettiği müzakerelerde nasıl kullandığı ve sorunun çözümündeki fonksiyonu ele alınmıştır

In 1968 the two communities agreed to meet to reach a solution to the Cyprus problem. Not all negotiations at this stage of the conflict were externally sponsored andconducted.The lack of willingness to cooperate on the part of the two sides was the main cause of the failure of the talks.The different approaches of the two sides in the negotiations also played a great role inthe failure of the talks.Thefounderandthefirstpresident of theTurkishRepublic of NorthernCyprus, Rauf Raif Denktaş,becameintercommunalnegotiator in 1968.He studiedlaw at Lincoln's Inn in London, England. He had a practice in Nicoseia in thelate 1940s. His thesisesbased on lawrules. His strong memory took advantage him on negotiationtable. In this article, the author examines how Denktaş used his leadership features in the negotiations and what his function was in the solution.
Cyprus Negotiations and Rauf Denktash
Keywords: Tarih