Banka müfettişlerinin otel tercihlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi - Karadağ, Yusuf (My University, 2020)
Banka müfettişleri, bir takvim yılının yaklaşık olarak 180 gününde otellerde konaklamaktadır. Bankalarda 1.500’den fazla müfettişin görev yaptığı düşünüldüğünde, banka müfettişleri yaklaşık olarak yılda toplam 270.000 gece otelde konakladıkları gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bu durum müfettişlerin konaklama işletmeleri açısından önemini göstermektedir.Bu tezin konusu, banka müfettişlerinin konaklayacağı otel tercihlerini etkileyen faktörlerin konjoint analiz yöntemiyle incelenmesidir. Bu çalışma, banka müfettişlerinin konaklayacakları oteli belirlemelerinde etkili olduğu düşünülen faktörlerin konaklama tercihlerinde etkili olup olmadığı ve etkili olanların sağladıkları fayda düzeyinin belirlenmesi, ayrıca konaklama tercihlerinin müfettişlerin cinsiyetleri, medeni durumları ve müfettişlikte geçirdikleri süreye bağlı olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın sonucunda, en yüksek öneme sahip faktör “Otelde Daha Önce Konaklamış Diğer Müfettişlerin Otel Hakkındaki Yorumları” (20,403) olmuştur. Ayrıca cinsiyet, medeni durum ve müfettişlikte geçirilen sürenin de konaklama tercihlerinde etkili olduğu belirlenmiştir.

Each bank auditor accommodates in hotels approximately 180 days per year when on duty. There are more than 1.500 auditors in total in Turkey, hence bank auditors accommodate in hotels nearly 270.000 nights in aggregate. The importance of auditors in the hospitality sector cannot be disregarded. This study investigates the factors that are influential on bank auditors’ hotel preferences and the significance and utility levels of the factors taking their sex, marital status and level of experience into consideration, using a conjoint analysis. The results conclude that the most influential factor on hotel preferences is “Previous guest auditors’ comments” (20,403) and furthermore, sex, marital status and level of experience are also highly influential on hotel preferences.
Keywords: Banka Müfettişliği; Conjoint Analysis; Econometrics; Ekonometri; Hotel Preferences; Konjoint Analiz; Otel Tercihi Banking Auditors