19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında Filistinde demografik yapı ve nüfus hareketleri - Dhier, Amad Alden (My University, 1999)
Çalışmamızda 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında Filistin'in demografik yapısı ve nüfus hareketlerin bazı demografik tanımlamalar çerçevisnde incelenmiş. Bu çalışmanın amacı, Filistin bölgesinin nüfusunun yükselişi ve düşüşü ile ilgili bir tabloyu sergilemek ve kullanıcılara doğru nüfus tahminleri sağlamaktır. Diğer amacı da daima spekülasyonlara sebep olan gerçek yahudi nüfusunu ortaya çıkarmaktır. Tezimizi beş bölüme ayırarak incelenmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde, Osmanlı Devleti İdaresinde Filistin bölgesinin sınırlarını resmi belgelere göre tesbit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca Osmanlı devleti döneminde Filistin bölgesinin kısa tarihi ve Filistin'in idari taksimatı ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, 19. yüzyılda ve 20. yüzyıl başlarında Osmanlı devletinin demografik yapısından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise, Kudüs sancağı (mutasarrıflığı)'nın demografik yapısıdır. Bu bölümde, Kudüs sancağının sınırlarını ve idari, sosyal ve iktisadi yapısı incelenmiştir. Bu konuların yanında Kudüs sancağının müteşekkil olduğu kazaların teker teker ele alınıp demografik yapıları ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde ise, Nablus (Belka) sancağının demografik yapısı incelenmiştir. Nablus (Belka) sancağının sınırları idari, sosyal ve iktisadi yapısı incelenmiş ve sonunda Nablus (Belka) sancağının bir bütün olarak demografik yapısı ele alınmıştır. Beşinci bölümde Akka sancağının demografik yapısı ele alınmıştır. Bu bölümde Akka sancağının sınırlarını ve idari, sosyal ve istisadi yapısı incelenmiştir. Bunun yanında da Akka sancağının müteşekkil olduğu kazaların teker teker ele alınıp demografik yapılarını ortaya konulmuş ve sonunda Akka sancağının bir bütün olarak demografik yapısı ele alınmıştır. Sonuçta bütün verilerden hareketle Filistin'in XIX. yüzyılın ikinci yarısı ve XX. yüzyılın ikinci yarısı ve XX. yüzyılın başlarındaki demografik yapısı bir bütün olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonunda bu sonuca varılmıştır. XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Filistin bölgesinde müslüman ve hıristiyanların nüfus artışları normal seyirde devam etmiştir. Hatta zaman zaman meydana gelen doğal afet ve hastalıklardan dolayı yer yer azalma da göstermiştir. Buna mukabil, yerli yahudi nüfusu, müslüman ve hıristiyanlarla yaklaşık aynı seyri göstermiştir. Fakat aynı tarihlerde bölgeye başlamış olan yahudi göçü, bütün önlemlere rağmen durdurulamamış ve yahudi nüfusu anormal bir şekilde artmıştır.

In Our study we examined the demographic structure and the popalition activities in the second half of the 19th century and in the early 20th century of palestine depending on the demographical definiens. The main purpose of this study is to draw a tab for the population increananes and deweosof Palestine and to supply a correct source for the estimated population. The other purpose is to understand the real Jewish population which has always been under speculation. We worked in this thesis by seperating it into five parts. In the first part, the borders of Palestine under the government of Ottoman state is tried to be determined. The short history of Palestine Region and Palestine's govermental distribution is studied. In the second part, demographic structure of Ottomen (sate) ın the 19th century and the beginning of 20th century is examined. In the third section, demographic structure of Jeruselam (sancak) is examined. In this section governmental, social and economical structure of Jeruselam is examined. Also the towns (kaza) of Jeruselam are examined one by one and the demographic structure of these towns are determined. In the fourth section demographic structure of Nablus (Belka) sancak is examined. The borders and governmential, social and economical structure of Nablus (Belka) Sancak as a whole are examined. In the fifth section demographic structure of Akka (sancak) is examined. The borders and governmental, social and economical structure of Akka Sancak are examined one by one and the demographical structure of toxns (kaza) and the whole Akka (sancak) are determined. As a result depending all the datas the demographic structure of whole Palestine in the beginning of 20th century is determined. As a result of this study the following results has been reached: The increase of Muslims and Christians living in the Palestine Region was stable. Sometimes the population decreesed by the effect of the natural disaksters and illnesses. The native Jewish population was in the same sutiation of muslims and Christians at the moment. However the migration of Jewish people started on the same days was not possible to control so the jewish population increased abnormally.
Keywords: Filistin ve İsrail; Filistin_Tarih_20.y.y; Ortadoğu; Tarih