Performans değerlendirme ve performans değerlendirmeye yöneticilerin bakış açıları ile ilgili uygulama - Taşkeser, Handan (My University, 2005)
Bu çalışma, performans değerlendirmeyi genel olarak incelemeyi ve performans değerlendirmeye yöneticilerin bakış açılarını ortaya çıkarmayı amaç edinmiştir. Yöneticilerin performans değerlendirmeyi günümüz rekabet koşullarında bir zorunluluk olarak görüp görmediklerinin ortaya çıkarılması birincil hedeftir. Bunun yanında yöneticilerin performans değerlendirme ile ilgili tutumları çalışmanın ana konularını oluşturmaktadır. Araştırma için seçilen örneklem grubu, altı farklı sektörde çalışan toplam 108 yöneticiden oluşmaktadır. 25 yöneticinin çalıştıkları firmalarda performans değerlendirme uygulamamakta, 83 yöneticinin çalıştığı firmalarda ise performans değerlendirme uygulanmaktadır. Bu araştırmanın bulguları, yöneticilerin performans değerlendirmeyi günümüz rekabet koşullarında bir zorunluluk olarak gördüklerini ortaya çıkarmıştır. Yaş değişkenine göre yapılan karşılaştırmalarda, yöneticilerin performans değerlendirmeye ilişkin görüşlerinin yaşa göre bir farklılık göstermediği saptandı. Çalışmada öne sürülen hipotezler, araştırma sonuçları ile desteklenmektedir. En önemli hipotez olan performans değerlendirme günümüz rekabet koşullarında bir zorunluluktur ifadesine yöneticilerin çok büyük bir bölümünün kuvvetle katıldıkları tespit edilmiştir. Performans değerlendirmenin çalışanlar arasında olumsuz bir rekabet havası yaratacağına, yöneticilerin büyük bir bölümünün katıldığı bulgularla desteklenmiştir. Etkin bir performans değerlendirmenin yapılabilmesi, işletmenin her düzeydeki üyelerinin ortak çabasını gerektirmektedir. Değerlendirmelerdeki problemlerin asgariye indirilmesi ve objektif bir değerlendirmenin yapılabilmesi için, sistemin eksik yönlerinin tespiti ve çalışma koşullarına uyumun sağlanması gerekmektedir. Ancak bu şekilde beklenen verimin alınması sağlanabilecektir. This study aims to examine performance appraisal generally and to reveal perspectives of managers on performance appraisal. The primary aim is to find out whether managers regard performance appraisal as an obligation in today's competitive requirements. Furthermore, the attitudes of managers on performance appraisal constitute main subjects of this study. The sampling group chosen for the research includes total 108 managers working at six different sectors. Companies, in which 83 of those managers work, apply performance appraisal, and those of 25 managers do not. Findings of this research have revealed that the managers consider performance appraisal as an obligation in today's competitive requirements. In comparisons made according to the age variable, it was found out that perspectives of managers on performance appraisal did not differ depending on age. Hypotheses put forward in this study are supported by the results of the research. It was observed that the most important hypothesis, performance appraisal is an obligation in today's competitive requirements was strongly supported by the majority of managers. It was supported with the findings that most of the managers agreed on that performance appraisal would create a negative competitive atmosphere among employees. Collaborative efforts of members at any level in the establishment are required in order to perform an effective performance appraisal. Determination of defective aspects of the system and adaptation to working conditions is required so as to minimize problems in appraisal, and to provide an objective appraisal. This is the only way to obtain expected level of productivity.
Keywords: Performans Değerlendirme