Di̇ji̇tal kapi̇tali̇zm bağlamında nomofobi̇ : Meta sosyal medya bi̇ldi̇ri̇mleri̇ni̇n etki̇si̇ üzeri̇ne bi̇r araştirma - Ali Jaavar, Eda Sidi (My University, 2024)
Dijital çağda, insanlar ile akıllı telefonlar arasındaki teknolojik etkileşim karmaşık bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda, nomofobi terimi, teknolojinin dijital toplumlara etkisini ifade eden bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Nomofobi konusunu incelediğimizde, bildirimleri dijital kapitalizm ve tüketim bağlamında incelemek önem kazanmaktadır. Bu nedenle, bildirimler ve uygulamalar arasındaki ilişkiyi incelemek için nomofobi terimi oldukça önemlidir. Bu tez kapsamında, dijital kapitalizm bağlamında büyük verinin önemi ve teknoloji şirketlerinin bu verileri nasıl kullandığı araştırılmıştır. Dijital kapitalizm bağlamında verinin önemi ve Meta Teknolojileri'nin bu verileri nasıl kullanabileceği vurgulanmıştır. Tez, nomofobi ile bildirimler arasındaki ilişkiyi anlamayı amaçlamakta ve veriler, tüketim ve katılımcıların motivasyonları arasındaki bağlantıyı göstermektedir. Dijital kapitalizmin kökleri ile, nomofobi ve bildirimler konularını kapsayan teorik bir tartışma yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, katılımcılarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, nitel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Tezin sonucunda, katılımcıların verileri ile dijital kapitalizm bağlamında incelenen nomofobi ve bildirimler konusu arasında birçok benzerlik bulunmuştur. Görüşmelerin nitel analizi sonucunda, altı tema belirlenmiştir: bildirimlerin meta kullanıcıları, nomofobi ve mobil telefonlar, internet bağlantısını kaybetme korkusu, bildirimler, veri ve meta uygulamaları, görüşmeler ve endişe. Ayrıca, görüşmelerden tüketim ve reklam teması da ortaya çıkmıştır. Tez, nomofobi ve bildirimler konusuna dikkat çekmekte ve büyük veri alanında, dijital kapitalizm bağlamında veriyi incelemektedir. Böylece, nomofobi, bildirimler ile dijital kapitalizm arasındaki ilişkiyi ve büyük veri alanını nasıl kullandığını doğrulamaktadır.

In the digital age, the technological interaction between individuals and smartphones has become a complex issue. In this context, the term nomophobia emerges as a concept expressing the impact of technology on digital societies. Examining the issue of nomophobia, it becomes crucial to explore notifications within the context of digital capitalism and consumption. Therefore, understanding the relationship between nomophobia, notifications, and applications is of significant importance. Within the scope of this thesis, an investigation into big data within the context of digital capitalism and how technology companies manage such data has been conducted. The importance of data in the context of digital capitalism and how Meta Technologies can utilize this data are emphasized. The thesis aims to comprehend the relationship between nomophobia and notifications, illustrating the connection between data, consumption, and participant motivations. A theoretical presentation covering the roots of digital capitalism, nomophobia, and notifications is provided. In-depth interviews were conducted with participants as part of the research, and the interviews were qualitatively analyzed. As a result of the thesis, numerous similarities were found between participants' data and the investigated nomophobia and notifications within the context of digital capitalism. The qualitative analysis of the interviews resulted in the identification of six themes: meta users of notifications, nomophobia and mobile phones, fear of losing internet connectivity, notifications, data and meta applications, conversations, and concerns. Additionally, a theme of consumption and advertising emerged from the interviews. The thesis highlights the issues of nomophobia and notifications, examining data in the field of big data within the context of digital capitalism. Thus, nomophobia validates the relationship between notifications and digital capitalism, emphasizing the significance of big data.
Nomophobia in the context of digital capitalism : A research on the impact of meta social media notifications
Keywords: Digital Capitalism; Dijital kapitalizm; Kitle iletişim araçları; Mass media; Meta Applications; Meta uygulamaları Nomophobia; Nomofobi; Social aspects; Social media; Sosyal medya; Sosyal yönleri