Ev Tekstili üretim işletmelerinde maliyet sistemi ve elektronik tablo yoluyla bir uygulama - Zafer, Ersin (My University, 2003)
Burada yapılan çalışma, Türkiye'nin bir çok alanda öncü sektörü konumunda olan tekstil sektörünün, bir alt sektörü olan ev tekstili sektöründe, faaliyette bulunan işletmelerin maliyetlerini hesaplamalarında kullandıkları maliyet sistemi ve bunun gerçek yaşamda uygulanmasına ilişkin bir uygulama çalışmasından ibarettir. Çalışmada öncelikle maliyetlerle ilgili bilgiler verilmiş olup daha sonra ev tekstili sektörü tanıtılmış ve sektörün Türkiye açısından taşıdığı önem anlatılmıştır. Son olarak da ev tekstili sektöründe faaliyette bulunan bir işletmenin maliyetlerinin hesaplanışı gösterilmiştir. Sektör son yıllarda önemli gelişmelere gebedir. Özellikle 2005 yılında ülkeler arasındaki kotaların kalkacak olması ve Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olması tekstil sektöründe önemli gelişmelere neden olacaktır. Sektörde faaliyette bulunan işletmelerin en önemli sorunları olarak işçilik maliyetleri ve finansman sorunları karşımıza çıkmaktadır. This study is a practice of the cost system used by the firms which display activity in home textile sector, a subsector of the textile sector, the leading one in Turkey. İn this study the first subject given information about is the cost and then the home textile and the importance of the home textile in Turkey is presented. The last point handled in this study is the calculation of the costs in a home textile corpration. Especially, that the quotas between the countires will be removed in 2005 and that China will be a member of the World Trade Organization will cause important developments in textile sector. And the most important problems of the companies in home textile sector are the labour costs and the financial problems.
Keywords: Maliyet; Tekstil