Abdominal aort anevrizmalarında endovasküler tedavi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Abdominal aort anevrizmalarında endovasküler tamir (EVAR) son yıllarda oldukça önem kazanmış bir tedavi yöntemidir. İlk defa 1991 yılında Parodi tarafından uygulanan bu tedavi yöntemi açık yöntemle karşılaştırıldığında, erken mortalitenin daha düşük olması ve hastaların iyileşme sürelerinin kısa olması açısından avantaj sağlamaktadır. Öte yandan her hastaya uygun bir yöntem olmaması, belli anatomik kurallar gerektirmesi ve uzun dönem sonuçları hakkında bazı tereddütlerin olması dezavantajları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Endovascular abdominal aortic aneurysm repair (EVAR) has become a well established technique in the treatment of abdominal aortic aneurysms. It was first introduced by Parodi in 1991. Mortality and morbidity from EVAR appears to be lower than open repair. However, patient suitability is the key factor for the successful procedure including anatomic constraints.
Endovascular repair of abdominal aortic aneurysms: Invited article
Keywords: Cerrahi