Türk vergi sisteminde KDV ve ÖTV’nin Avrupa Birliği vergi sistemine uyumu - Batıray, Jale (My University, 2006)
Bilindiği gibi Türkiye’ de, Katma Değer Vergisi Kanunu 01.01.1985 yılında, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ise 01.08.2002’ de yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’ nin Avrupa Birliği’ ne (AB) uyum sürecinde Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergilerinde ne derece uyumlu olduğunu ve yapılan değişiklikleri ortaya koymuştur. Fakat, Türkiye’ nin Özel Tüketim Vergisi ve KDV uygulamasının Avrupa Birliği uygulamaları ile matrah, konu, istisna ve oran açısından bazı farklılıklara sahip olduğu görülmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde Avrupa Birliği’ nde vergi alanında gerçekleştirilen uyumlaştırma çalışmalarından bahsedilmiştir. İkinci bölümünde, Türkiye’ de ve AB’ de KDV’ nin özelliklerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümünde Türk ve AB’ de KDV oranlarının uyumundan bahsedilmiştir ve karşılaştırılmıştır. Dördüncü bölümde Türkiye’ de ve AB’ de KDV istisnalarındaki uyumundan bahsedilmiştir ve karşılaştırılmıştır. Beşinci bölümde Türkiye ve AB’ de ÖTV’ nin özelliklerinden, uyum çalışmalarından ve karşılaştırmalarından bahsedilmiştir. Son bölümde ise 2003, 2004 ve 2005 İlerleme Raporları’ nda Türkiye’ nin KDV ve ÖTV alanında gerçekleştirdiği uyumlaştırmalara ve yapılması gereken değişikliklere değinilmiştir.

As it known, in Turkey, value added tax application at 01.01.1985 and excise duty application at 01.08.2002 was put in effect. This study examines in what extend process Turkish Value Added Tax (VAT) and excise duty overplas with European Union (EU), what was changed in this area. At the end of the research, it was observed that Turkey applied changes which should be make in this harmonisation process. However, when the Turkish practies of duties and VAT are compared with the European Union practies, some differences are observed with respect to the subject, assesment, exemption and rates. In the first part, harmonisation of tax in EU has been studied. In the second part, quality of VAT in EU and Turkey. In the third part, harmonisation of Turkey and EU rates of VAT have been examined and were compared. In the fourth part, harmonisation of Turkey and EU VAT exemption have been mention and were compared. In the fifth part, quality of excise duty in Turkey and EU, harmonisation studies and comparisons have been mention. In the last part of this study, harmonisation of Turkish VAT and excise duty and what should be change in 2003, 2004 and 2005 improvement report has been studied.
Keywords: Katma Değer Vergisi_Avrupa Birliği_Türkiye; Özel Tüketim Vergisi_Avrupa Birliği_Türkiye