Prof. Dr .Erol Güngör’e göre kültür ve din ilişkisi - Songül, Asena (My University, 2010)
Tasavvuf ÖZET Erol Güngör Batıda ki olgu ve olayları bilen ve bunları yazıya aktaran bir entelektüeldir. Din ve kültür arasında ilişkiler kurarak bir “kültür” inşa etmeye çalışmıştır. Batıyla olan temaslarda bir kültür alışverişinin var olduğunu ancak değerlerimize, geleneklerimize ve kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğini belirtmiştir. Modernleşme çizgisinde Batı teknolojisinin yanında İslami değerlerin de korunmasıyla kalkınmayı öneren aydınlar kadrosunun oluştuğuna dikkat çekiyor. Bu çalışma ile Türk Toplumunun ayakta kalması, birliği, beraberliği sorunu, değişim sürecinde bazı dini- milli değerleri muhafaza etme çabası, ayrıca çağdaşlaşarak modern dünyaya uyum sağlayabilme ihtiyacı anlatılmaya çalışılmıştır. Güngör, milli kültür meselesini halledip kendi milli kıymetler nizamımızın kurulması gerektiğini ve böylece dev bir medeniyet karşısında kuvvetli olacağımızı anlatmaya çalışmıştır. Culture, Religion, Mysticism

Erol Güngör is an intellectual knows the facts and cases in the West and conveys them to paper. He has tried to form a culture by establishing relationship between religion and culture. He has specified that there is a cultural exchange while dealing with West on the other hand he also emphasized that we need to preserve our values, traditions and our culture. He notices existence of intellectuals who propose protection of Islamic values in addition to Western technology at the time of Modernization. With this study, survival of the Turkish community, cooperation and unity issue, efforts to maintain some religious-national values while dealing with the changes, also the need for reconciling with the facts of modern world by becoming contemporary have tried to be explained. Gungor, settled the question of national culture and defined the need for establishment of our own national values thereby we would be strong in the presence of a gigantic civilization
Keywords: Din Sosyolojisi; Kültür_Din