Türkiye’de haber dergiciliği, Yeni Aktüel, Tempo ve Haftalık dergilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi - Yıldırım, Mehmet Ali (My University, 2006)
Günümüz Türk haber dergiciliğin içinde bulunduğu durumu incelemeyi amaçladığımız bu çalışmada, haber dergiciliğinin dünyada ve Türkiye’deki doğuş ve gelişim evreleri sunulmuş, son dönemde Türk haber dergiciliğinde etkili olan üç derginin karşılaştırmalı olarak işlenen haber konuları ve tiraj analizleri yapılmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde iletişim, haber ve dergi kavramlarının tanımları ve tarihsel süreç içinde iletişim şekillerinin ve haber aktarımın gelişimi özetlenmiştir. İkinci bölümde ise Batı kaynaklı bir kavram olan haber dergiciliğinin dünyadaki başarılı temsilcilerinden bazı örnekler sunulmaya çalışılmıştır. Girişinde Tanzimat’la başlayan Türk dergicilik tarihinin bir özetinin yapıldığı üçüncü bölümde ilk Türk haber dergisi Akis ve ardından gelen diğer dergiler onar yıllık periyotlarla aktarılmaya çalışılmıştır. Günümüzdeki haber dergileri hakkında bilgilerin de sunulduğu bu bölümde dergilerin yayına başlama, başarılı ve ya başarısız olma sebeplerini daha iyi anlayabilmek için dönemlerin sosyal ve siyasi koşulları da özetlenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, 2000’li yıllarda giderek tirajları düşen Yeni Aktüel, Tempo ve Haftalık haber dergilerinin 2005 yılına gelindiğinde eşzamanlı olarak fiyatlarını 1 Yeni Türk Lirasına indirmeleriyle başlayan yüksek tirajlı yeni dönem incelenmeye çalışılmıştır. Üç derginin karşılaştırmalı olarak indirim öncesi ve sonrası altı aylık haber konularındaki sıklık ve tirajlara etkilerinin incelendiği bu bölüm grafik ve genel değerlendirme yazılarıyla sonuçlandırılmıştır

It is presented the phases of birth and development of the news magazine publishing in Turkey and in the World and it is analyzed news subjects and circulation examined as comparable of the three magazines which are effective recently in Turkish news magazine publishing in this study which we aim to examine the situation where Today’s Turkish news magazine publishing in. It is summarized forms of communications and development of transfer of the news during the history and descriptions of communication, news and magazine concepts in chapter one of this study. It is tried to present some examples of successful representatives of news magazine publishing which is a concept from Europe in chapter two. It is tried to narrate first Turkish news magazine “Akis” and subsequently the other magazines in periods with ten years in chapter three where it is summarized the history of Turkish magazine starting Reforms in its entrance. It is summarized social and political conditions of the periods in order to understand better the reasons of starting issue, success or failure of the magazines in this chapter where is presented the information about today’s news magazines. In the last chapter of this study, it is tried to examine the new period with high circulation where their prices are brought down as 1 New Turkish Lira synchronous in 2005 year but, lower circulation of New Actual, Tempo and Weekly news magazines in 2000s. This chapter, which is examined frequency in news subjects with six months and effects to circulation before and later of the discount of three magazines as comparable, is concluded with graphics and evaluation writings.
Keywords: Dergiler_Türkiye; Habercilik_Dergiler