Asenkron makina ve transformatör laboratuvar deneylerinin multimedya araçları kullanarak eğitim ve öğretime aktarılması - Kanburoğlu, Volkan (My University, 2004)
Bu tezde ülkemizde ve dünya da kullanılmış olan uzaktan eğitim sistemleri gözden geçirilmiş ve özellikle (genellikle) labratuvarlarda deney setlerine uygulanabilen yeni bir tasarım gerçekleştirilmiştir. İlk önce eğitim için materyaller geliştirilmiş ve Teknik Eğitim Fakültesi Elektirik Eğitimi Bölümü Makinalar Laboratuvarında Asenkron Makina ve Transformatör deneyleri üzerinde uygulanarak sonuçda CD ve web tabanlı föy içeriği hazırlanmıştır. Bu çalışmada daha önce mevcut olan deney föyleri digital (elektronik) ortama aktarılmıştır. Böylece, bu yaklaşımla öğrencilerin açıkça deneyle ilgili teorik bilgi ve içeriği çok daha kolay ve etkin inceleyebilmesi sağlanmıştır. Digital (elektronik) ortamda deney setinde kullanılan her cihazın resmi öğrencilere tanıtılmış ve cihazların kablo bağlantıları animasyon tasarımlarıyla sergilenmiştir. Bu öğrenciye laboratuvar deneyleri için kullanacağı cihazları görme ve tanıma ve cihazların kablo ile nasıl bağlanacağını öğrenme avantajı vermiştir. Öğrencinin yapması gereken deney dijital film kamerası ile görüntülenmiş ve bu yolla önemli bir katkı yapılmıştır. İlk once deneyin amacı öğrenciye güçlü olarak vurgulanmış ve adım adım uygulama ile deneyin sonuçları elde edilmiştir. Görüntü materyalleri üzerinde yeni bir uygulama tarzı hazırlanmış ve ölçüm değerleri ile genel anlatım görüntüleri beraberce laboratuvarda deneysel öğretiyi bu yolla daha da güçlendirmiştir. Geçmişte laboratuvarlarda eğitim materyalleri sadece metin olarak mevcuttu. Fakat bugün gelişen teknoloji ile bilgisayar ve internet eğitimin içine sokuldu ve böylece eğitim malzemeleri çok fazla zenginleşti. Onun için bugün öğrenciler föy içeriğini,cihaz ve bağlantılarını seyrederek bilgilerini deney sırasında büyük bir etkinlikle uygulayabilmektedir. uzaktan eğitim, animasyon, ses ve görüntü materyalleri tasarımı. Temmuz, 2004Volkan KANBUROĞLU

In this thesis, distant-learning systems (techniques) used in our country and around the world were reviewed and a new design specifically (generally) applicable to experimental settings in laboratories were realized. First of all, materials for distant learning were developed and applied on Asencronious Machines and Transformer Experiments at the Mechanical Laboratory of the Electrical Department of the Faculty of Technical Education, consequently CD and web-based instructional content have been provided. In this study, previously available text of experiment instructions were converted into a digital medium .Hence, with this approach student were obviously allowed to study relevant theoretical knowledge and instructional content of the experiment with greater ease and effectiveness. In the digital (electronic) medium, picture of each apparatus used in experimental settings were introduced to students and interconnections of apparatus by cable were displayed by animations design. This has given an advantage to students to see and know machines which they used for the experiments and to learn how machines were connected by cables. The experiments, which students are supposed to do, were visualized by digital film camera and with this way a significant contribution were made. Firstly the objective of the experiment was strongly emphasized to students with this visual display and the results were obtained step by step application. On visualized materials, new types of application were prepared and with data of measurements, general explanatory display jointly enhanced the experimental learning in laboratory. In the past, instructional materials in laboratories were available only as a text. But today, with the advanced technology computers and internet were introduced into education and materials in education have been very much enriched. Therefore, today students are viewing content of instruction, all apparatus and their connections and applying their knowledge during the experiment with a great effectiveness. Key words : distant learning, animation, sound and visual materials design. July, 2004Volkan KANBUROĞLU
Keywords: Eğitim; Mektupla eğitim yapan okullar ve kurslar; Uzaktan Eğitim; Yetişkin eğitimi