Ceza muhakemesi hukukunda delilleri değerlendirme yasakları - Köse, Hamid (My University, 2022)
Bu tezde ceza muhakemesi hukukunda delil değerlendirme yasakları incelenmektedir. Sistematik olması bakımından, tez iki bölüme ayrılmak suretiyle konuların daha ayrıntılı ve düzenli olarak ele alınması amaçlanmaktadır. Tezin birinci bölümünde öncelikli olarak delil kavramı üzerinde durulmakta ve delilin özellikleri, işlevi ve toplanmasına ilişkin hususlara değinilmektedir. Devamında ise, delilleri toplandıktan sonraki aşama olan delillerin değerlendirilmesi ve ispat hususu irdelenmektedir. Tezin ikinci bölümünde değerlendirilmesi yasak olan deliller ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Burada öncelikle hukuka aykırı delil kavramı üzerinde durulmakta, hukuka aykırı delillerin mukayeseli hukuktaki durumu, hukuka aykırılığın tespiti ve değerlendirilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin hukuka aykırı delillere bakış açısı incelenmektedir. Ayrıca, delil değerlendirme yasağı olarak, Cumhuriyet savcısının katılmadığı duruşmalarda sanık aleyhine toplanan deliller, tesadüfen elde edilen deliller, alternatif usullerde yer alan değerlendirme yasakları, duruşmaya getirilmeyen ya da getirilemeyen deliller, müdafi hazır bulunmaksızın kolluk tarafından alınan şüpheli ifadesi konuları ele alınmaktadır. Bunun yanında, zehirli ağacın meyvesi doktrini ile son olarak değerlendirilmesi yasak olan delillerin akıbeti konusuna da değinilmektedir.

In this thesis, the prohibitions of evidence evaluation is examined in the context of criminal procedure. In terms of being systematic, the thesis is intended to examine the subjects in more detail and regularly by dividing into two sections. In the first section of the thesis, the concept of evidence is emphasized and the features of the evidence, the function and the collection of the evidence are mentioned. Subsequently, the evaluation and collection of the evidence, which is the next stage after the evidence has been collected, is processed. In the second section of the thesis, evidence that is forbidden to be evaluated have been discussed in detail. In this section, firstly the concept of unlawful evidence is emphasized, the situation in comparative law, the determination and evaluation of the unlawfulness and the point of view of the European Court of Human Rights against the unlawful evidence are evaluated. Moreover, the issues as a prohibition of the evidence evaluation, the evidence collected against the accused in the hearing in which public prosecutor did not attend, incidentally obtained evidence, evaluation prohibitions in alternative procedures, evidence that was not or could not be brought to hearing, suspect statement taken by law enforcement officer without the presence of a defender, are discussed. In addition to this, the doctrine of the fruit of the poisonous tree and the fate of the evidences which are forbidden to be evaluated, are also mentioned.
Keywords: Ceza yargılaması; Criminal procedure; Delil; delil değerlendirme yasakları evidence; delillerin değerlendirilmesi; evaluation of evidence; hukuka aykırı delil; ispat; Kamu hukuku; prohibitions of evidence evaluation; proof; Public law; the; Turkey; Türkiye; unlawful evidence