Türk ve Arap atasözlerinde komşuluk - Kamal, Mohammad Ra'id Nazım (My University, 2025)
Türkler ile Araplar arasında yüzyıllar öncesine dayanan ve halen devam eden coğrafi, dini, dilsel ve kültürel bir etkileşim söz konusudur. Bu etkileşim Türklerin Müslümanlığı kabul etmesiyle başlamıştır. Müslümanlaşan Türkler, İslam’ı daha derinlikli bir şekilde anlayabilmek için kutsal kitap Kur’an’ın dili Arapçayı öğrenmeye başlamışlardır. Türklerin hâkim olduğu coğrafyalar genişledikçe de Araplarla kültürel etkileşim derinleşip artmıştır. Bu etkileşim dil ve kültürün önemli unsurlarından biri olan atasözlerinde de belirgin bir benzerlik yaratmıştır. Bu çalışmayla iki milletin kültür ve dininde önemli bir yere sahip olan komşuluk değerinin, iki dilin komşuluk ilişkilerini anlatan atasözleri çerçevesinde karşılaştırılması amaçlanmaktadır.

There is an ongoing geographical, religious, linguistic and cultural interaction between Turks and Arabs that dates back centuries. This interaction started with the Turks' conversion to Islam. Turks who became Muslims started to learn Arabic, the language of the Holy Quran, in order to better understand Islam. As the geographies dominated by Turks expanded, cultural interaction with Arabs deepened and increased. This interaction has created a significant similarity in proverbs, one of the important elements of language and culture. This study aims to compare the value of neighborliness, which has an important place in the culture and religion of the two nations, within the framework of proverbs describing the neighborly relations of the two languages.
Keywords: Arabic proverbs; Arap atasözleri; Atasözleri, Arap; Atasözleri, Türk; culture; değerler sistemi; komşuluk; kültür; neighbourhood; Proverbs, Arabic; Proverbs, Turkish; Turkish proverbs; Türk atasözleri; value system