Kalite yönetim sistemleri ve QS 9000 sistemi üzerine bir uygulama - Gülcan, Mesut (My University, 2003)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kalite kavramının işletmeler tarafından algılanmasında değişmeler olmuştur. Bir çok işletme kullanılan hammadde ve ürettikleri ürünlerle ilgili bazı spesifikasyonlar belirlemişlerdir. Sanayi devrimine kadar bu şekilde algılanan kalite kavramı, endüstriyel ekonominin başlamasıyla kalite kontrol faaliyetlerine dönüştürülmüştür. Daha sonraki yıllarda kalite kontrol faaliyetleri standardize edilerek ISO 9000 standardı geliştirilmiştir. Daha sonraki yıllarda her sektör kendi kalite standardını geliştirmeye çalışmıştır. Bu konudaki ilk faaliyet otomotiv yan sanayi sektöründe meydana gelmiştir. Otomotiv sektörü ISO 9000 standardından daha iyi uygulanabilen bir standardı, QS 9000 Kalite Yönetim Sistemini geliştirmiştir. Böylece otomotiv yan sanayide QS 9000 belgesi önemli bir farklılık olarak görülmeye başlanmıştır. Bu çalışmada kalitenin kalite kontrolden kalite yönetim biçimine geçişi ele alınmış, QS 9000 standardı ayrıntılarıyla aktarılmış ve bir örnek uygulama yapılmıştır. Bu çalışmada işletmelerde yapılan kalite çalışmalarının proje esasları dikkate alınarak yürütülebilmesi için bir yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Yöntem içerisinde kalite çalışmalarının olası belirli aşamaları tanımlanmış, bu aşamalarda proje ekibinin yürütmesi gereken çalışmalar belirtilmiştir. Bu yöntem doğrultusunda otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren, KOBİ statüsündeki bir işletmede de örnek uygulama yapılmıştır.

There were some changes on perceiving quality concept from companies with technology development. Most of companies have determined some specifications about their products and raw materials. Quality concept which was sensed like this till the industry reform, was changed to quality control activities by beginning of industrial economy. In later years, quality control activities were standardized and ISO 9000 Standard was improved. And each sector has started to improve its own standard. First activity on this subject was improved in automotive sector and supplier of automotive sector. Automotive sector has improved QS 9000 which is better applied than ISO 9000. Thus, QS 9000 certificate has seen as an important difference at automotive and the supplier of automotive industry. In this study the transition of quality from quality control to quality management form and the detail of QS 9000 was taken up and a model application was done. In present study, a method was improved for running quality works according to project principles. Certain steps of quality study were described in this method and the works which must done by project team in these steps, were determined. An application was done in a KOBİ statue company which has activities on supplier of automotive industry.
Keywords: Kalite Yönetimi