Human resources management and development activities of socially responsible organization : a content analysis study - Gökdeniz, Zeynep (My University, 2004)
KISA ÖZET KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUĞA SAHİP ÖRGÜTLERİN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE GELİŞİMİ FAALİYETLERİ: BİR İÇERİK ANALİZİ ÇALIŞMASI Zeynep Gökdeniz Bu araştırma, kurumsal web sitelerini analiz birimi olarak kullanarak kurumsal sosyal sorumluluğa (KSS'ye) sahip örgütlerin insan kaynakları yönetimi ve gelişimi (İKYG) faaliyetlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu ana amaca ek olarak, bu araştırma ayrıca üç tanımlayıcı örgütsel bilginin, belirlenen İKYG uygulamalarının gözlemlenme derecesine olası etkilerini belirlemeyi hedeflemektedir. Sonuç olarak ise, bu çalışma KSS'ye sahip örgütlerin İKYG faaliyetlerinin bir modelinin ortaya çıkarılıp çıkarılamayacağını bulmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, KSS'ye sahip örgütlerin İKYG faaliyetleri, uygulama ve araçlarının tesbiti için kalitatif, keşifsel bir araştırma dizayn edilmektedir. Elli KSS'ye sahip örgütün kurumsal web sitelerinin insan kaynakları bölümleri üzerinde içerik analizleri uygulanmaktadır. Bu bölümde ortaya çıkan bulgular, KSS'ye sahip şirketlerin insan kaynakları faaliyetleri, uygulamaları ve araçları ile ilgili olarak oldukça zengin bir veri tabanı ortaya koymaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde hipotez testleri ve ilgili istatistiki analizler kullanılarak, KSS'ye sahip şirketlerin insan kaynakları faaliyetlerinin, kurumun içinde bulunduğu endüstri, çalışan büyüklüğü ve gelir seviyesi ile bağlantılı olarak bir patern oluşturup oluşturmadığı araştırılmaktadır. Bu çalışma göstermektedir ki KSS'ye sahip örgütlerin faaliyet gösterdikleri endüstriler, şirketlerin İKYG çalışmalarının uygulanma dereceleri üzerinde etki sahibi olmamaktadır. Bu çalışma ayrıca KSS'ye sahip örgütlerin çalışan büyüklüğünün, örgütün seçme ve yerleştirme, eğitim ve gelişim faaliyetleri ile insan kaynakları prosedür ve felsefeleri ile kurumsal kültür çalışmalarının uygulanma dereceleri üzerinde etkisinin olabileceğini ortaya koymaktadır. Bunlara ek olarak çalışma, bu örgütlerin gelir seviyelerinin, seçme ve yerleştirme faaliyetlerinin uygulanma derecesinin üzerinde etkili olabileceğini vurgulamaktadır. Bu araştırma, KSS'ye sahip örgütlerin İKYG faaliyetlerinin bir modelini çizerek sonlanmaktadır. Model bahsi geçen firmaların çalışan büyüklüğü ve gelir seviyesinin belirlenen İKYG faaliyetleri üzerine etkilerini de göstermekte, ve yine model üzerinden, bahsi geçen yedi İKYG fonksiyonuna ilişkin zengin birer uygulama ve araçlar listesine ulaşılabilmektedir.

HUMAN RESOURCES MANAGEMENT AND DEVELOPMENT ACTIVITIES OF SOCIALLY RESPONSIBLE ORGANIZATIONS: A CONTENT ANALYSIS STUDY By Zeynep Gökdeniz By using corporate web sites as a unit of analysis, this study tries to investigate the human resources management and development (HRMD) activities and tools of socially responsible organizations (SROs). In addition to this primary purpose, this research also aims to identify any possible effects of three descriptive characteristics of corporations on the extent of observing some identified HRMD activities at these firms. As a result, this study tries to find out whether a model for the HRMD activities and tools used by SROs can be generated. As a first step, a qualitative exploratory investigation is carried out to find out the HRMD functions, activities and tools of corporate citizens. Content analyses are conducted on the HRMD sections of fifty corporate citizens' web sites. The findings of the content analyses provide a rich database of the HRMD functions, applications and tools of SROs. The second phase of the study uses hypothesis testing to find out whether any particular patterns of HRMD functions occur in relation to three descriptive characteristics of SROs: the industry, the personnel size and the financial wealth of the corporations. This study shows that industry of the corporate citizens do not affect the extent of utilizing the seven HRMD dimensions. The research also reveals that, the personnel size of the SROs may have effects on the extent of observing four HRMD dimensions: recruitment and selection, training and development, activities related to human resources policies and philosophy of the firms, and the activities related to corporate culture of the firms. Moreover this research shows that income of the SROs may have effects on the extent of observing recruitment and selection activities of these companies. This research concludes that a model of HRMD activities of corporate citizens may be generated. The model may also exhibit the effects of personnel size and income level of the SROs on the extent of observing the HRMD dimensions. Moreover, this model provides a rich list of activities and tools of each HRMD dimension of corporate citizens.
Keywords: Genel yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel yönetimi