2000 sonrası Türkiye’nin enerji bağımlılığı ve dış ticaretin ekonomik analizi - Karaca, Ayşegül (My University, 2019)
Ekonomik anlamda sanayi temelli kalkınması 1980’li yıllar itibariyle başlayan Türkiye, sanayinin duyduğu ham madde ihtiyacı, şehirleşme ve ulaşım sektörlerinin gelişimi gibi etmenler sebebiyle enerjiye daha fazla ihtiyaç duymuştur. Fosil kaynaklı enerji konusunda yetersiz bir konumda olması Türkiye’nin, enerji gereksinimini ithalat yoluyla karşılamasını gerektirmiştir. Yüksek oranlara çıkan enerji ithalatı zamanla Türkiye’nin ekonomisi üzerinde olumsuz etkilere yol açarak dış ticaret açığının artmasına neden olmuştur. Çalışmada Türkiye’nin enerji bağımlılığının Türkiye ekonomisi üzerinde enerji dış ticaret verileri bağlamında yarattığı sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda bu alanda daha önce yapılmış olan ve tezin konusu çerçevesine giren çalışmalar -kitap-tez-makale ve resmi ve özel kurumların rapor ve istatistikleri- kullanılarak güncel enerji verileri üzerinden Türkiye’nin 2000 sonrası enerji bağımlılığı ve dış ticaretin ekonomi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Türkiye’nin petrol ve doğalgaz özelindeki enerji bağımlılığı ülkenin ekonomik kalkınma planları itibariyle tarihsel ve güncel bir gerçekliktir. Komşularına göre petrol ve doğalgaz kaynakları açısından zengin olmayan Türkiye’nin enerji bağımlılığı sorunu, öncelikle sorunun kabulüyle ortaya konulacak çözümleri gerçekçi kılacaktır. Bu bağlamda çalışmanın son bölümünde detaylı olarak Türkiye’nin enerji bağımlılığının ekonomik etkilerini azaltmak için takip ettiği ve takip etmesi gereken yollar üzerinde de durulmuştur.

Having the beginnings of its industry based economic development in 1980s, Turkey had an increasing need for energy due to factors such as raw material requirements of the industry, urbanization, and development of the transportation sector. It's geographic lack of fossil-based energy resources led Turkey to meet energy requirements through imports. In time, increasing rates of energy imports had a negative impact on Turkey's economy; most notably an increase in foreign trade deficit.Purpose of this study is to investigate the repercussions of energy dependence on the economy of Turkey in the context of applicable foreign energy trade data. To this end, previous research in form of books and papers relevant to the subject matter as well as statistics and reports from official and private establishments haven been used to evaluate the energy depency and the economy of Turkey after 2000s in terms of foreign trade.Turkey's energy dependence with reference to oil and natural gas is, as per it's development planning, a historical and contemporary reality. Turkey, with a lack of oil and natural gas compared to the neighboring countries, has a problem of energy independency and it will be elucidated chiefly through solutions deriving from it's acceptance. In this context, last chapter of the study also dwells in detail upon what processes are being followed and to be followed, so that the economic impact of Turkey's energy dependency could be minimized.
Keywords: Dış Ticaret Energy; Energy Dependency; Energy Imports; Energy Policies; Energy policy; Enerji; Enerji Bağımlılığı; Enerji İthalatı; Enerji Politikaları; Enerji politikası; Finance; Foreign Trade; Maliye; Turkey; Türkiye