Serbest radikal hasarının göstergesi olarak idrarda malondialdehit ölçümü - Eker, Bahadır (My University, 2011)
Oksidatif stres ile antioksidan savunma mekanizmaları arasındaki denge ve bu dengenin bozulmasının birçok hastalığın gelişimi ve prognozunda önemli bir rolü olduğu düşüncesi gün geçtikçe daha fazla kabul görmektedir. Bu çalışmada, yaşadıkları yüksek stresin getirdiği oksidatif hasar baz alınarak şizofreni hastaları üzerinden bu hasara bağlı açığa çıkan diğer oksidatif stres belirteçleri ile basit ve ucuz bir yöntem olarak idrar malondialdehit ölçümlerinin karşılaştırılması ve korelasyonunun araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Marmara Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri polikliniğine başvuran 20 şizofreni hastası ve 21 sağlıklı kontrol alınmıştır. Oksidatif stres parametreleri (antioksidan ve lipid peroksidasyonu) hastalardan ve kontrol grubundan alınan kan ve idrar örnekleri ile incelenmiştir. Bulgular şizofreni hastalarının oksidatif stres ile ilgili parametrelerden yükseltgenmiş glutatyon (GSSG), plazma lipid peroksidasyonu(MDA) ve idrar malondialdehid (MDA) düzeylerinin kontrollere göre daha yüksek olduğunu ve idrar MDA düzeyleri ile plazma MDA düzeylerinin özellikle hasta grubunda daha belirgin derecede uyumlu olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, ileriki çalışmalar ve daha fazla sayıda katılımcı ile desteklendiği takdirde idrar malondialdehit ölçümünün kolay uygulanabilir ve ucuz bir oksidatif hasar tarama belirteci olarak kullanılabileceğini ve taramalar sayesinde bazı hastalıkları önlemeye veya yeni farmakolojik ajanların geliştirilebilmesine katkı sağlayabilir. zofreni, malondialdehit, oksidatif stres, id The idea which states that, the oxidative stress has a significant role in development and prognosis of many diseases; is more widely accepted by the authorities in each day. This study aims to examine an easy and cheaper method (urinary malondialdehyde assay) and its concordance with other oxidative stress biomarkers in schizophrenic patients who have a highly stressful life due to their illness. Participants are 20 schizophrenic patients (who consulted to Marmara University Medical School Hospital outpatient clinic) and, 21 healthy controls. Blood and urine sample of patient group and control group were examined in terms of oxidative stress parameters (i.e., antioxidant and lipid peroxides). Results indicate that GSSG, plasma LP and urine MDA level of patients are higher than those of control group and urinary MDA levels and plasma MDA levels has shown a significant correlation especially in patient group. İf the study be replicated with higher sample sizes and supported by some new studies, the urinary malandialdehyde assay which is an easy and cheaper method; may be used as an oxidative screening test marker and thus may be useful for preventing some oxidative stress dependent diseases and developing some new pharmacological agents. Key Words: Schizophrenia, malondialdehyde, oxidative stress, urine
Keywords: Biyokimya; Tıp