Kronik periodontitisli hastalarda lokal tetrasiklin (periocline) uygulamasının klinik olarak değerlendirilmesi ve Periocheck Chair Side Test ile mikrobiyolojik olarak elde edilen sonuçların kültür metodu ile kıyaslaması - Argun, Dilek (My University, 2002)
1. ÖZET Bu çalışmada, başlangıç tedavisini takiben lokal (Periocline ) ve sistemik (Minocyclin Stada 50) minosiklin uygulaması klinik ve mikrobiyolojik olarak değerlendirildi. Araştırma kapsamına, diş/ kök yüzey temizliği ve kök yüzey düzleştirmesi işlemleri (SRP) tamamlanmış yaş ortalaması 41 5.72 olan 19 kadın, 11 erkek toplam 30 kronik periodontitisli hasta dahil edildi. Sondalanabilir cep derinliği (SCD) 5-7mm olan ve radyografide yatay kemik kayıplarının tespit edildiği toplam 120 diş alındı. Başlangıç tedavisinden 4 hafta sonra tüm hastalarda mikrobiyolojik örnekleme bölgeleri seçildi. Seçilen bölgelerden örnek alındı ve klinik ölçümler yapıldı (0. gün). Hastalar 10'ar kişilik üç ayrı çalışma grubuna ayrılarak I. gruba lokal minosiklin (Periocline ), II. gruba sistemik minosiklin (Minocyclin Stada 50) uygulandı. III. grup ise herhangi bir ilacın uygulanmadığı kontrol grubu olarak değerlendirildi. Mikrobiyolojik inceleme için kültür yöntemi, faz kontrast mikroskobu ve Periocheck enzim testi kullanıldı. 15. haftada mikrobiyolojik ve klinik ölçümler tekrarlandı. Araştırmanın sonuçları, hastaların tedavi süresi boyunca gerekli ağız hijyeni seviyesini ve dişeti sağlıklarını koruduklarını gösterdi. Klinik değerlendirmede, SCD'de azalmanın lokal minosiklin grubunda 1.15mm, sistemik minosiklin grubunda 1.15mm, kontrol grubunda 0.27mm ve ataşman kazancının aynı grup sırasıyla 0.60mm, 0.72mm, 0.10mm olduğu, bu değişimlerin lokal ve sistemik minosiklin uygulanan gruplarda başlangıca göre çok ileri derecede anlamlı (p<0.001), kontrol grubunda ise anlamlı (p<0.05) olduğu tespit edildi. SCD ve ataşman kazancı açısından gruplar arası kıyaslamada SRP sonrası lokal ve sistemik minosiklin uygulanan gruplar açısından fark olmadığı, ancak sadece SRP uygulanan gruba kıyasla lokal ve sistemik minosiklin uygulanan gruplarda çok ileri derecede anlamlı fark olduğu saptandı (p<0.001). Mikrobiyolojik değerlendirmede, lokal ve sistemik minosiklin uygulanan gruplarda kültür yöntemi ile saptanan Bacteroides forsythus ve faz kontrast mikroskobu ile tespit edilen spiroket yüzde değerlerinin değişimi anlamlı (p<0.05), kültür yöntemi ile saptanan Porphyromonas gingivalis yüzde değerlerinin değişimi ileri derecede anlamlı (p<0.01) bulundu, kontrol grubunda ise bu değişimlerin anlamlı olmadığı görüldü. Gruplar arası kıyaslamada lokal ve sistemik minosiklin uygulanan grupların kontrol grubu ile kıyaslamasında B. forsythus miktarındaki azalma çok ileri derecede anlamlı (p<0.001), P. gingivalis miktarındaki azalma ileri derecede anlamlı (p<0.01) ve spiroket miktarındaki azalmanın anlamlı (p<0.05) olduğu bulundu. Periocheck enzim testi ile tespit edilen B. forsythus, P. gingivalis ve T. denticola peptidaz enzim aktivitesinin (+) ve (-) bölgeleri ile kültür yöntemi ve faz kontrast mikroskobu ile saptanan bölgelerle uyumlu olduğu tespit edildi. Bu çalışmanın bulguları SCD 5-7mm olan bölgelerde SRP sonrası lokal ve sistemik minosiklin uygulamasının tek başına SRP uygulamasına göre daha iyi klinik ve mikrobiyolojik sonuçlar verebildiğini gösterdi. Name-Surname: Dilek ARGUN Acceptance Date: 24/ 10/ 2002 Referrent: Prof. Dr. Selçuk YILMAZ Programme: Doktora Department: Periodontoloji EVALUATION OF CLINICAL EFFECTS LOCAL TETRACYCLINE (PERIOCLINE ) IN CHRONIC PERIODONTITIS PATIENTS AND MICROBIOLOGICALLY COMPARISON OF PERIOCHECK CHAIR SIDE TEST RESULTS WITH CULTURE METHODS. 2.

In this study, clinical and microbiological effects of local (Periocline ) and systemic (Minocycline Stada 50) administration of minocycline were evaluated. A total of 120 sites with a probing pocket depth (PPD) of 5 mm of 30 chronic periodontitis patients who had received initial periodontal therapy were included. At baseline (day 0) microbiological samples and clinical recordings were obtained at selected sites. Patients were divided into three groups and local minocycline (Periocline ) was delivered into the periodontal pockets in the I. group while the II. group received systemic minocycline. No chemotherapy was applied to the III. group which served as control. Microbiological analysis included culturing, phase contrast microscopy and Periocheck enzyme tests for samples collected at day 0 and week 15. Results of this study showed that patients maintained their oral hygiene status and gingival health throughout the study period. Clinical evaluation revealed statistically significant PPD reduction and attachment gain for all the 3 groups. Although the difference between the I. and II. group was not significant, combined therapies showed significantly better clinical results than the control group. In on tested microbiological parameters when the local and systemic minocycline groups were compared, similar changes in microorganisms proportions were observed. However, combined therapies were found to be superior in comparison with the control group. Positive and negative results of Periocheck test were in concordance with the results of the culture method and phase contrast microscopy for samples obtained at day 0 and week 15. Local and systemic minocycline therapy resulted in marked improvements in the clinical and microbiological parameters for periodontal sites with PPD 5 mm after initial periodontal treatment. Under the light of clinical and microbiological findings, it was suggested that local or systemic administration of minocycline following SRP showed similar effects, however, when compared to the SRP only, these two modalities provided better treatment outcomes.
Keywords: Sağlık