Terrorism and international law - Kalaycı, Ömer Faruk (My University, 2004)
Uluslar arası terörizm, 21. yüzyılda devletlerin karşı karşıya olduğu en ciddi tehdit algılamalarından biri haline geldi. Geride bıraktığımız yüzyılın son çeyreğinde yaşananlar ve özellikle 11 Eylül'le zirveye çıkan terör olayları, terörizmle bilhassa uluslar arası terörizmle mücadelede geleneksel yöntemlerin başarısızlığını bir kez daha ortaya koydu. Bu dönemde uluslar arası terör faaliyetleri hızla artmaya başlayınca, uluslararası toplumda daha etkin bir işbirliği talebi yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Buna ilişkin çalışmalar, başta bölgesel ve uluslararası anlaşmaların imzalanması suretiyle gerek BM ve gerekse bölgesel örgütler nezdinde hızla hayata geçirildi. Terörizm günümüzde yeni dünya düzenine, demokrasiye, evrensel insan haklarına ve ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmişliklerine karşı ciddi bir tehdit unsuru olarak önümüzde durmakta. Teröristlerin hareket kabiliyetini artıran yeni teknolojik gelişmeler, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve devletlerin bu soruna ilişkin uluslar arası ortak bir çözüm geliştirmedeki başarısızlığı gibi etmenler terörizmin önümüzdeki yüzyılda da etkisini hissettireceğini ve uluslar arası toplumun gündeminde önemli bir yer işgal edeceğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

International terrorism has been one of the most serious threats to the states in the twenty first century. The events that took place in the last quarter of the twenteeth century especially the 9-11 terrorist activities have proved that the traditional suppression methods of terrorism are not successful enaugh to overcome the problem. In this process an effective coordination between national states was demanded more heavily in the international community because of the increased number of terrorist activities. By the way there have been made so many attempts against terrorism by either United Nations or international governmental organizations. Terrorism is a serious threat to the new world order to democrasy to universal human rights and to social and economical developments of states. New technological developments which improve the mobility of terrorists, the diffusion of communication possibilities between terrorist organizaations and the unachievment of a common international response to terrorism at international level prove that terrorism will increase its effect and is going to be on the agenda of the international community in the new century.
Keywords: Hukuk; Terörizm; Uluslararası ceza hukuku_Terörizm; Uluslararası Hukuk; Uluslararası işbirliği; Uluslararası Terörizm