Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin Türkiye tarımına etkileri - Demir, Erdoğan (My University, 2010)
Avrupa Birliği’nin izlediği tarım politikalarının Türkiye tarımına uygulamaları ve bu alanın dönüşümü bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Ortak tarım politikasının ilk olarak uygulanmasıyla başlayan bu süreç ortak tarım politikasındaki değişikliklerle birlikte ele alınmıştır. Ortak tarım politikasının kuruluşu, gelişimi, geçirdiği dönüşüm, ilkeleri, amaçları ve finansmanının ele alındığı bu çalışmada Türkiye’nin üyelik sürecinde bu değişikliklere uyum çabaları gözlenebilmektedir. Türkiye tarımındaki dönüşüm sadece AB etkileri ile açıklanamayacak kadar geniş bir konudur. IMF’den, Dünya Bankası’na GATT Anlaşmalarından, Uruguay Turu Tarım Anlaşmasına kadar birçok uluslar arası kurumun ve anlaşmanın yön verdiği yön vermeye çalıştığı bir içeriğe sahiptir. Ancak bu çalışmada bu uluslar arası anlaşmalara değinmekle birlikte esas olarak Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinin Türkiye Tarımına Etkileri konusu Müzakere Çerçeve Belgesi, Katılım Ortaklığı Belgesi, İlerleme Raporları ve Ulusal Programlar çerçevesinde ele alınacaktır.

Agricultural policies followed by European Union on Turkey’s agricultural practices and the transformation of this area constitutes the main subject of this study. The process first began implementing the common agricultural policy has been taken up with the changes with the common agricultural policy. In the study which examines the establishment, the development, the transformation, the principles, the objectives and the funding of the common agricultural policy, Turkey's efforts to adapt to these changes can be observed in the process of membership. Agricultural transformation in Turkey is a much broader topic that cannot be explained only by the EU effect. It has a content which has been shaped by IMF, World Bank, GATT Agreement, the Uruguay Round Agreement on Agriculture and the many international agreements and institutions. However, in this study, the international treaties mentioned, but mainly the effects of the process of Turkey’s EU membership on Turkey’s agricultural policies will be discussed in the framework of the Accession Partnership Document, Progress Report and National Programme.
Keywords: Avrupa Birliği; Tarım_Türkiye