Sezaryen sonrası sakız çiğneme ve rezene çayı içmenin bağırsak motilitesine etkisi - Ölmez, Rüveyda (My University, 2019)
Sezaryen Sonrası Sakız Çiğneme ve Rezene Çayı İçmenin Bağırsak Motilitesine EtkisiÖğrencinin Adı: Rüveyda ÖLMEZDanışmanı: Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİAnabilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıAmaç: Sezaryen sonrası sakız çiğneme ve rezene çayı içmenin bağırsak motilitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla randomize kontrollü ve deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, İstanbul’un Avrupa yakasındaki bir üniversite hastanesinin sezaryen kliniğinde, sakız çiğneyen, rezene çayı içen, sakız çiğneyen ve rezene çayı içen, kontrol grubu olmak üzere 4 farklı grup ile gerçekleştirildi. Her grupta 30 lohusa olmak üzere toplam 120 lohusa dahil edildi. Veriler Gebelikte Konstipasyon Tanılama Ölçeği, Veri Toplama ve İzlem Formu ile toplandı. Bulgular: Bağırsak sesleri en erken ortalama 7,28±3,23saat sakız çiğneme ve rezene çayı içme grubunda, en geç ortalama 20,75±4,83saat kontrol grubunda duyuldu. İlk gaz çıkarma zamanının en erken ortalama 15,05±7,71saat sakız grubunda, en geç ortalama 46,55±14,12 saat 4. grupta olduğu görüldü. Rezene çayı içme grubunda lohusaların diğer gruplardaki lohusalara göre gaz çıkarma ve bağırsak boşaltımları daha erken gerçekleşti. Sezaryen doğum sonrası bağırsak boşaltım zamanı en erken ortalama 21,32±8,55 saat rezene çayı içme grubunda en geç ortalama 57,66±13,26 saat kontrol grubunda gerçekleşti. Sonuç: Sezaryen doğum sonrası sakız çiğneme ve rezene çayı kullanımının bağırsak motilitesi üzerine olumlu etkileri olup taburculuk süresini kısalttığı dikkate alınarak, rutin postoperatif hasta bakımı içerisinde yer alması önerilir.

The Effect of Chewing and Fennel Tea on Intestinal Motility After Cesarean SectionStudent’s Name: Rüveyda ÖLMEZAdvisor: Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİDepartment: Obstetric and Gynecology NursingObjective: This study was conducted to determine the effects of chewing gum and drinking fennel tea on intestinal motility after cesarean section. Materials and Methods:The study was carried out in a cesarean section of a university hospital on the European side of Istanbul with 4 different groups which are chewing gum, drinking fennel tea, gum chewing and drinking fennel tea, control group. A total of 120 puerpera were included in the study in which each group included 30 puerpera. Data were collected with Constipation Diagnosis Scale during Pregnancy, Data Collection and Follow-up FormFindings: Bowel sounds were heard at the earliest in the chewing gum and drinking fennel tea group at an average of 7.28 ± 3.23 hours and at the latest in the control group at an average of of 20.75 ± 4.83 hours. The earliest time of first flatulation was observed to be at the earliest at an average of 15.05 ± 7.71 hours in the chewing gum group and at the latest at an average of 46.55 ± 14.12 hours in the 4th group. In the drinking fennel tea group, flatulation and bowel evecuation of the puerperas occurred earlier than those of the puerperium in the other groups. Bowel evacuation time after cesarean section was at an average of 21.32 ± 8.55 hours at the earliest in the fennel tea drinking group and at an average of 57.66 ± 13.26 hours at the latest in the control group.Conclusion: The use of chewing gum and fennel tea after cesarean section has positive effects on intestinal motility and shortens the time of discharge from hospital. Therefore, the use of chewing gum and fennel tea after cesarean section should be included in routine postoperative patient care.
Keywords: bağırsak motilitesi; chewing gum; doğum sonu bakım Caesarean; fennel tea; Health; Hemşirelik; intestinal motility; Kadın sağlığı; Nursing; postpartum care; rezene çayı; Sağlık; sakız çiğneme; sezaryen; Women’s health