Altı sigma metodolojisi ve bir uygulaması - Kök, Levent (My University, 2007)
ALTI SİGMA METODOLOJİSİ VE BİR SANAYİ UYGULAMASI Günümüzde rekabetin inanılmaz bir şekilde artması firmaların ayakta kalabilmesi gittikçe daha da zorlaştırmaktadır. Müşterinin beklentisine ancak en doğru şekilde cevap verebilen şirketler gelecekte var olabilirliğini sürdürülebilecektirler. Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda en kaliteli ürünü en uygun fiyattan piyasaya sunabilmek günümüz şirketlerinin temel hedeflerinden biridir. Hızla globalleşen dünyada özellikle sanayi sektöründe üretim merkezleri, en kaliteli üretimi en düşük maliyette üretebilen ülkelere kaymaya başlamıştır. Türkiye özellikle imalat sektöründe dünyanın üretim merkezi haline gelmiştir. Ancak asıl önemli olan, Türkiye'nin bu konumu koruması, avantajını ileriki dönemlere de taşıyabilmesidir. Altı sigma yaklaşımının imalat sektörü için önemi çok büyüktür. Asıl amacı üretimdeki kusurları minimuma çekebilmek, ürün kalitesini yükseltmek ve üretim süreçlerinde iyileştirmeler yapmak olan firmalar için altı sigma metodu çok cazip bir yöntemdir. Bu tezde altı sigma metodu kullanılarak, imalat sektöründe üretim yapan bir firma için farklı imalatçılardan gelen saç parçalarının kalitesinde iyileştirme yapılarak parça kalitesinde meydana gelen iyileştirme sayesinde maliyetlerde ne kadar bir azalma olacağı araştırılmıştır. Zaten altı sigmanın çıkış noktası mevcut kalitenin artırılmasıdır. Sanılanın aksine altı sigma metodu doğru bir şekilde uygulandığında maliyetlerin artmadığı görülmüştür. Tezin ilk iki bölümünde altı sigmanın ortaya çıkışı, amaçları, uygulamaları ve hesap yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde altı sigmanın sektörel kullanımı, altı sigma yönteminde izlenmesi gereken adımlar ve toplam kalite konularına değinilmiştir. Son olarak da dördüncü bölümde altı sigma metodu ile bir sanayi uygulaması yer almaktadır

SIX SIGMA METHOD AND AN INDUSTRIAL APPLICATION As the competition incredibly increases today, the survival of the firms becomes more difficult. The company, which can accurately satisfy customer expectations, will continue to exist. To supply the high-quality products with the most competitive price is the most indispensable provision for the current companies. In the rapidly globalizing world, production centers (particularly in industry sector) have begun to be established in the countries which achieve the high-quality production with the lowest cost.Turkey has become the production center of the world especiallly in the manufacturing sector. However, it is vital that Turkey can maintain its position and use its advantage in the future. Six Sigma approach is a priceless opportunity particularly for the manufacturing sector. Six Sigma method is an appealing method for the firms whose main aim is to minimize the defects in production, increase the product quality and make improvements in production processes. In this thesis, a study was performed for a manufacturing company on the reduction of cost through improvement of quality of parts supplied by different companies,by using six sigma method. In the first two chapters, the history of six sigma, the aims of six sigma, the calculation methods of six sigma and the applications of six sigma are presented. Cheapter 3 describes the steps followed in six sigma an industrial method, total quality and sector in which it is applied. And finally, in chapter 4 application of the six sigma method is presented.
Keywords: Altı Sigma; Kalite Kontrolü