2000'lerde Hollywood'da yeniden çekilen japon korku filmlerinde kadın temsillerinin karşılaştırmalı analizi - Gürkan, Hasan (My University, 2009)
Toplumsal cinsiyet, kadın, Japon korku filmleri, yeniden çekim. ÖZET 2000’LERDE HOLLYWOOD’DA YENİDEN ÇEKİLEN JAPON KORKU FİLMLERİNDE KADIN TEMSİLLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Toplumsal yapı ve sinema arasında karşılıklı bir etkileşim süreci bulunmaktadır. Bu açıdan filmler bir anlamda üretildikleri toplumun sosyal ve kültürel kodlarını yansıtırken, bir yandan da bu toplumsal yapı üzerinde etkin olarak rol oynamaktadırlar. Toplumsal yapı içerisindeki ilişkilerin konu edildiği bir alan olarak sinema, kadının sunumu açısından önemli kültürel kodları içerisinde barındırmaktadır. Bu araştırmada amaçlanan; son dönemde çekilen Japon korku filmleri ile bunların Hollywood tarafından gerçekleştirilen yeniden çekimlerinde kadının, Doğu ve Batı kültürlerinde toplumsal cinsiyet kavramı çerçevesinde benzerlikler ve farklılıklarını ortaya çıkarabilmektir. Dolayısıyla 2000’lerde çekilen Japon korku filmleri ile Hollywood’un yeniden çektiği Japon korku filmlerinde gözlemlenen kadın tipi, birçok açıdan farklılıklar göstermektedir. Örneğin Japon filmlerindeki kadınlar ”kadınsı” ve ”uysal” özellikler sergilerlerken, Hollywood’un yeniden çektiği filmlerde temsil edilen kadınların daha ”erkeksi” ve ”asabi” olduğu gözlenmektedir. Filmlerde yer alan kadın sunumları, kamusal alan içerisinde etkin olarak konumlandırılmakla birlikte aile içerisinde yaşanan bunalımlar ya da kadının özgürlüğünden kaynaklanan aile içi mutsuzluklar dikkat çekmektedir. Gender, woman, Japan horror films, remaking

COMPARATIVE ANALYSIS OF WOMAN REPRESENTATIONS ON REMAKING OF JAPAN HORROR FILMS IN HOLLYWOOD IN 2000s There is an interaction process between social structure and cinema. With this point of view, while the films reflect the social and cultural codes of their origin, on the other side they have an important role on this social structure. Cinema as a field which concerns relations inside the social structure consists of important cultural codes in order to present woman. The aim of this research is to expose similarities and differences of woman based on gender concept in East and West cultures in 2000s Japan horror films and Hollywood remaking. Consequently, there are many different woman types in Japan horror films and their Hollywood remaking. For instance, women in Japan horror films, they show as a feminine and agreeable, remaking of Hollywood films women are masculine and nervous. Woman presentations which are represented in public area, depressions and unhappiness which are inside the families are taken attention in these movies.
Keywords: Beyaz Perde; Filmler; Kadın_Sinema