Sosyal ağların özgürlük ikonları troller - Duvan, Erhan (My University, 2019)
İnternet çağıyla birlikte büyük bir dönüşüm yaşayan dünya, zamandan ve mekândan soyutlanmaya yarayan haberleşme alt yapısını oluştururken farklı türden ihtiyaçları da beraberinde doğurmuştur. Kişilerarası iletişimin bu farklı türünde bireyler kendilerini temsil edecek kimliklere ihtiyaç duymuşlardır. Bu ihtiyaç kendi içerisinde birtakım handikapları ya da iyi yönleri olarak ayrım yapılamayacak türden yenilikleri de barındırmaktaydı: sanal kimlikler aracılığıyla gerçeğin ötesine geçebilme gücü. Kimlik yaratım sürecinde ihtiyaç duyulan alıcı ya da verici kimlikler sosyal medya ile birlikte tam olarak toplum hayatına yerleşmiş, bireyler gerçek kimlikleriyle sanal alemde yaşayabilecekleri baskıları en aza indirebilmek adına “anonim” denilen gerçek ötesi kimliklerle haberleşme özgürlüğünü keşfetmişlerdir. Bu keşfin kendisi, yeri geldiğinde aşklarını çekinmeden itiraf edebildikleri, yeri geldiğinde istemedikleri insanlardan uzaklaşabildikleri, yeri geldiğindeyse politik konularda sansüre uğramadan fikir beyan edebildikleri bir mecranın kapılarını aralamıştır.Birey, tercihine göre gerçek kişisel bilgilerden bağımsız yaratılabilen sanal kimlikler aracılığıyla, sosyal mecralarda gerçekleşmesi muhtemel ve gerçek kimliklerini etkileyebilecek türden sorumluluklarından uzak durabilmektedir. Öte yandan sanal kimlik yaratımı haberleşmelerinin yanı sıra gruplar halinde daha az tedirgin olarak bilgi paylaşımlarında bulundukları platformların oluşmasına da imkân tanımaktadır. Aynı hoşlanışlara sahip ya da aynı ilgi alanlarının takipçisi bireyler, sanal kimlikler aracılığıyla bir araya gelmeye ve özgürce düşüncelerini paylaşma fırsatı yakalamaktadır. Başta sorun yokmuş gibi görünen bu oluşumlar ilgi alanlarına göre sınıflandırıldıklarında eyleme geçilebilir toplulukların oluşmalarına, dolayısıyla muhalif kanatların örgütlenebildikleri topluluklara evrilebilmektedir. Bu bağlam neticesinde dijital uzamda muhalif bir kimlikle var olabilme becerisine sahip anonim kaynaklı bilgilerle oluşturulabilen trol hesaplar, kimliğin gizliliği esasında büyük paya sahiptir. Özellikle 2013 yılında Türkiye’nin İstanbul iline bağlı Taksim’de başlayarak ülke geneline yayılan Gezi Parkı protestoları, internet trollerinin sosyal medyayı etkin kullanımları açısından dikkat çekicidir. Gezi Parkı protestoları başlangıcını sosyal medyanın özgür gruplarına borçlu olmasa da örgütlenme ve canlı haber akış kaynakları açısından sosyal medyayla ilintili görünmektedir. Bu tez araştırmasında Gezi Parkı protestoları sırasında etkili biçimde kullanılan bir sosyal paylaşım ağı olan Twitter üzerinden sürdürülen trol eylemler, özgürlük teması etrafında düşünülerek ele alınmış; sosyal medyanın yeni toplumsal hareketlerde etkin kullanımının artı ve eksi yönleri internet kuşağının yeni iletişim biçimlerinden biri olan internet trolleri bağlamında tartışmaya açılmıştır. Araştırmanın yöntem kısmında yapılan söylem analiziyle haber akışı anlamında kusursuz bir organizasyon gibi görünen sosyal ağların, oluşturulan sanal kimliklerin dolaşıma soktuğu bilgi ve enformasyonun güvenilirliği sorunu nedeniyle tartışılmaya açık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The world, which has experienced a great transformation with the age of the Internet, has produced different kinds of needs while creating the communication infrastructure that helps to isolate from time and space. In this different type of interpersonal communication, individuals needed identities to represent themselves. This need also contained, in itself, indistinguishable innovations as handicaps or good aspects: the power to go beyond reality through virtual identities… The receiver and transmitter identities needed in the process of identity creation are fully integrated into the social life together with social media, now, individuals have discovered the freedom to communicate with real identities called anonymous, in order to minimize the pressures they may experience in their real world with their real identities. This discovery has opened the doors of a way of freedom where they can admit their love without hesitation and where they can move away from the people they do not want, and to express ideas without being censored in political matters.The virtual identities, which can be created independently of the real identity according to the owner's request, have created platforms in which the individuals share information in groups more less than they communicate relatively freely in social media. Individuals with the same affection or following the same interests began to come together and share their thoughts freely through their virtual identities. These formations, which seemed to be no problem at first, evolved into groups that could be taken into action when they were classified according to their interests, and thus to groups in which opposing wings could organize. In this context, internet trolls which are used as a means of existence and organization with an opposing identity in digital space are important. Especially Gezi Park protests that started in Taksim in 2013 and spread throughout the country is interesting to note the effective use of social media over the internet trolls. Although Gezi Park protests do not owe the beginning to the free groups of social media, they seem to owe it to them in terms of organization and live news flow sources. In this thesis, trolling activities carried out on Twitter, which is an effective social sharing network used during the Gezi Park protests, were handled around the theme of freedom; the positive and negative aspects of the effective use of social media in new social movements are discussed in the context of internet trolls, one of the new forms of communication of the internet generation. With the discourse analysis conducted in the method part of the study, it was concluded that social networks, which seem to be a perfect organization in terms of news flow, are open to discussion due to the problem of the reliability of information and information generated by the virtual identities.
Keywords: çoklu kimlik freedom; Gezi Parkı; Gezi Parki; internet trolleri; internet trolls; Motion pictures and television; multiple identity; özgürlük; Sinema ve televizyon; social media; Social networks; Sosyal ağlar; sosyal medya