İslam fırkalarında rec'at - Yatğın, Abdulkerim (My University, 2009)
Rec'at, yeniden doğma, reenkarnasyon, tenâsüh, mehdî, mesih, ölüm, ruh ÖZET İSLÂM FIRKALARINDA REC'AT Ölümsüzlük arzusu insanlık tarihi kadar eskidir. İlk ölüm hadisesi olan Kâbil’in Habil’i öldürmesinin ardından, ölümün yaşayan herkes için kaçınılmaz bir son olduğu görülmüştür. Ölüm insan için pek çok bilinmezi beraberinde taşırken, ebedi var olma arzusu tarihte çeşitli şekillerde tezahür etmiştir. Bu düşüncelerden biri de rec'at inancıdır. Rec'at ölümden sonra dünyaya dönme ile alakalı tüm kavramları kapsayan genel bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Terim maddî, manevî, ruhî vb. şekilde tarif edilen her şekil ölümün ardından bir vakit geçtikten sonra dünyaya geri dönmeyi ifade etmektedir. Rec'at, Şiîlerde kıyametten önce toplu geri dönmeyi karşıladığı gibi, ölen veya gaybette olan imamın yahut karizmatik liderin dönüşünü ifade eden mehdî kavramını da içermektedir. Terim, mesih kabul edilen kişinin kıyametten önce gelişini de ifade etmekle beraber gerek tarihte gerekse modern dönemde sıkça kabul gören tenâsüh ve reenkarnasyon terimlerini kapsamaktadır. Nitekim Eş'arî Makâlât’üİslamiyyîn adlı eserinde Râfıza’nın rec'at hakkındaki görüşlerine yer verirken, tenasüh görüşünü de rec'at başlığı altında vererek terimi en geniş anlamı ile kullanmıştır. Rec'at terim olarak yeniden doğma, tenâsüh, reenkarnasyon, mehdî ve mesihin geri dönüşü ve son olarak İmamiyye Şîa’sında kıyametten önce dünyada zalim ve mazlumların dirilmesi manalarında ifade etmektedir. IV Name & Surname: Abdulkerim YATĞIN Department: Theology Programme: History of Islamic Sects Sıpervisor: Prof. Dr. Mustafa

Degree Awarded and Date: Master – September 2009 Key Words: Radj’a, rebirth, tanâsukh, metempsychosis, transmigration, reincarnation, soul, death, mahdi, massiah. ABSTRACT RADJ’A AT İSLAMIC SECTS The desire for immortality is as old as human kind’s history. After the first event of death in which Kabil killed Habil, it has been seen that death is the indispensable end for everyone. While death is carrying many unknowns, on the other hand the desire for eternity has appeared in many kinds through history. The radj’a thought is one of these kinds. Radj’a is a general term which includes all concepts regarding returning to the world after death. It expresses returning to the world after a while after death described physically, incorporeally, spiritually etc. In Shiite thought, while it means returning to the world collectively; it also includes the “Mahdi concept” which refers returning of dead or in ğaybah imam or charismatic leader,. While the term means the returning of the one who is accepted as messiah; it covers tanâsukh and reincarnation terms which are accepted much in history and the modern age. Thus Es’ari, while tackling view of Rafiza about radj’a in his book Makâlât’ü-İslamiyyîn; giving his view about tanâsukh under the title of radj’a he has covered the term with its most common usage. Radj’a as a term means rebirth, tanâsukh, reincarnation, returning of Mahdi and Messiah and finally means resurge of all cruel and aggrieved ones before the last judgment.
Keywords: Fıkıh; İslam Dini; İslam Mezhepleri