Kanser hücre hatlarında etodolak ve türevlerinin siklooksijenaz (COX-2) sentezi üzerine etkilerinin araştırılması - Sevinç, Sevgi Koçyiğit (My University, 2021)
Kanser Hücre Hatlarında Etodolak ve Türevlerinin Siklooksijenaz (COX-2) Sentezi Üzerine Etkilerinin Araştırılması Öğrencinin Adı: Sevgi KOÇYİĞİT SEVİNÇ Danışmanı: Prof. Dr. Oya ORUN yofizik Amaç: Çalışmamızda, Marmara Üniversitesi Ecz. Fakültesi Farmasötik Kimya AbD laboratuvarında sentezlenen etodolak hidrazon, tiyazolidinon ve triazol türevlerinin (SGK 206, SGK 217 ve SGK 242) anti-kanser etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Etodolak ve türevlerinin hücreler üzerindeki anti-kanserojen etkisi, hücre canlılığı ve apoptoz deneyleri ile belirlenmiştir. PGE2 seviyeleri ise enzimatik kitlerle tespit edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Etodolak'ın anti-proliferatif etkilerinin, MCF-7 ve MDA-MB231 meme kanseri hücreleri ile L-929 kontrol fibroblast hücrelerinde 0-100 μM arasında çok düşük olduğu ancak 0,5 mM'den sonra etki gösterdiği tespit edilmiştir. SGK 206 ve SGK 217 ise çok daha düşük derişimlerde etkili olup, L-929 hücrelerinde herhangi bir toksik etki göstermezken, her iki meme kanseri hücresinde sitotoksik etki göstermiştir. SGK 242 ise tüm hücrelerde toksik etki göstermiştir. Çoğalmaya benzer şekilde, SGK 206 ve SGK 217 meme kanseri hücrelerinde düşük derişimlerde önemli bir apoptotik etki göstermiştir. 50 µM derişimde uygulanan SGK 206 ve SGK 217, kanser hücrelerinde COX-2 protein ekspresyonunu önemli ölçüde inhibe etmiştir. Ayrıca SGK 206’nın, kanser hücrelerinde PGE2 salınımını etodolak ilacından daha fazla inhibe ettiği belirlenmiştir. Bu bulgulara dayanarak hidrazon türevi SGK 206 ile tiyazolidinon türevi SGK 217’nin etodolak temelli tedavileri hedefleyen gelecekteki çalışmalar için destekleyici olacağına inanıyoruz. Investigation of the Effects of Etodolac and Its Derivatives on Cyclooxygenase (COX-2) Synthesis in Cancer Cell Lines Student Name: Sevgi KOÇYİĞİT SEVİNÇ Name of Supervisor: Prof. Dr. Oya ORUN Department: Department Of Biophysics Objective: In our study, it was aimed to determine the anti-cancer effects of etodolac hydrazone, thiazolidinone and triazole derivatives (SGK 206, SGK 217 and SGK 242) which were synthesized in Marmara University Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Chemistry. Material and methods: Anti-carcinogenic effect of etodolac and its derivatives was determined with cell viability and apoptosis experiments. PGE2 levels were determined with enzymatic kits. Results and Conclusion: Anti-proliferative effects of etodolac were very low between 0-100 μM on MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cells and L-929 control fibroblast cells but it was effective after 0,5 mM. SGK 206 and SGK 217 didn’t show any toxic effect on fibroblast cells while they had cytotoxic effect on breast cancer cells at much lower concentrations. SGK 242 showed toxic effect in all cells. Similar to proliferation, SGK 206 and SGK 217 had a significant apoptotic effect in breast cancer cells at low concentrations. SGK 206 and SGK 217 significantly inhibited COX-2 protein expression of cancer cells at 50 µM. In addition, SGK 206 inhibited PGE2 release more than etodolac in cancer cells. Based on these findings, we believe that the hydrazone derivative (SGK 206) and the thiazolidinone derivative (SGK 217) would be supportive for future studies targeting etodolac-based therapies.
Keywords: apoptosis; Biophysics; Biyofizik; breast cancer; cyclooxygenase; E2; Etodolac; prostaglandin